Amerikan Sinemasından yaradılışa ve İnsanlık tarihine uydurma bir bakış filmi: Eternals

15.11.2021
A+
A-

Amerikan sineması, Dünya sinemasında tröst konumunda. Özellikle fantastik filmleri denince ilk akla gelen ülke Amerika. Ülkelerindeki film firmalarının da kendi arasında rekabetleri söz konusu. Tabi bu rekabet Amerikan çıkarlarına zarar vermemek koşuluyla.

Amerikan sineması özellikle çizgi roman kitaplarından uyarladığı fantastik filmlerinin en tanınmış ikilisi Marvel ve Dc filmleri. Bu iki firmanın da yaptığı filmler de birçok süper kahramanlar var ve bu kahramanlar oluşturulmuş çoklu evrenlere sahipler.

Marvel Sinematik Evreni’nin son üyesi ‘Eternals’, insanlığı Deviant adlı canavarlardan korumakla yükümlü, farklı yeteneklere sahip süper kahramanların verdiği mücadeleyi anlatıyor. Yaradılışımıza ilişkin iki temel tez var; biri, kutsal kitapların yazdığı ve kökü Âdem’le Havva’ya uzanan çizgi, diğeri de Charles Darwin’in evrim teorisi…

Marvel Sinematik Evreni’nin son üyesi olan ‘Eternals’, Darwin’e selam gönderiyor. Tabi buna şaşırmadık.Amaçları zaten insanlığın inanç sitemini bozmak olduğundan bu şaşırtıcı değil. Film asıl olarak kendi kahramanlarının kökenleri ve insanlık serüveni içindeki yerleriyle ilgileniyor.

Söz konusu film, Arishem adlı yaratıcının (!) insanlığın gidişatına bir parça yön vermek ama asıl olarak gücünü türümüzü yiyerek sağlayan Deviant’lardan korumak için Dünya’ya gönderdiği 10 kişilik Eternal’ların serüvenine odaklanıyor.

Mezopotamya’da açılan, sonrasında Londra’ya sıçrayan, akabinde Babil, Hiroşima, Güney Amerika, Avustralya, Hindistan, Dakota, Chicago gibi coğrafyalara farklı zaman dilimlerinde uzanan öykü 7 bin yıllık bir parantezin içinde dolaşıyor.

İnsanlığın evrimsel sürecine hız kazandırmaktan ziyade, gidişatı kontrol etmek ve sorun yaşandığında devreye girmek gibi bir öğretiyle hayatlarını sürdüren ekip, gün gelir aslında başka bir ajandanın parçası olarak kullanıldıklarını fark eder.

Filmin ana fikri; bir noktadan sonra yaratıcılarına isyan eden kulları yani Eternallarıanlatması.Karakterlerin 7 bin yıllık itaat döneminden sonra böylesi bir hesaplaşmaya gitmek mantıklı mı” diye sorabilirsiniz. Ama günümüzden bir ateisti ele alın, sonuçta onun durumu da çok farklı değil sanırım!

Filmde başka bir ayrıntı da ekip üyelerinden dördü beyaz, üçü Asya kökenli, ikisi siyah, biri Latindi. En önemli mesajı ise Phastos adlı karakter, MarvelEvreni’nin ilk eşcinsel karakteri. Bu karakterden dolayı film bazı ülkelerde yasaklanmış. Bu yasak onların pek de umurunda olmamış. Zaten niye olsun ki; bir şekilde izleneceğini asıl vermek istedikleri mesajın yerine ulaşacaklarını biliyorlar.

  Kısaca Amerikan sineması, yine bir filme eşcinsel koyarak ahlak kavramını bozmaya devam ediyor. Üzerine koyarak bir de yaradılış kavramına saçma sapan bir bakış açısı getiriyor. Film olarak da beklenilenin altında kalmış bir Amerikan filmi olmuş ama mesajlarını vermeyi bu filmde de unutmamışlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.