“BUGÜNE NEFES YARINA UMUT BEYLİKDÜZÜ”

12.04.2022
A+
A-

İstanbul’da yaşanabilir, planlı yeşil alanları, sosyal donatı anlamında kent insanının yaşamını kolaylaştırıcı hizmetlerin hayata geçtiği ilçe Beylikdüzü. Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, onca yoğunluğuna rağmen ziyaret talebimizi kabul etti.

Kısa bir sürelik ziyaretimizde,  hizmetinin 3. yılına dair hayata geçirdiği projelerle ilgili sorularıma cevap verdi.

Bilmeyenler için hatırlatma babında; Beylikdüzü 2014 yerel seçimlerinde Ekrem İmamoğlu ile başlayan süreçle birlikte çağdaş, modern yaşanabilir bir kent olarak hızlı ve sağlıklı gelişti.

Ekrem Başkan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı gösterilmesinin ardından, halefi olan Mehmet Murat Çalık aday gösterildi.

Çalık, seçilmesiyle, projeler de hiçbir aksama yaşamadan kaldığı yerden projelere devam etti.

Beylikdüzü’nün düzenli yaşanabilir bir kent olmasında, perde önünde olmayan kahramanları da var.

Ekrem Başkan döneminde şehrin planlaması noktasında, hayata geçirilen her projenin altında teknik koordinatör olarak Mehmet Murat Çalık’ın imzası var.

Bursa’da hem nüfus hem de şehirleşme anlamında, Beylidüzü’yle kıyaslanabilecek ilçe Nilüfer’dir.

Eşim ile birlikte ziyaret ettiğimiz Başkan Mehmet Murat Çalık bizlere 23 milyon yıllık Afrika elması ağacı fosilinin hikâyesini anlattı.

Başkan Çalık’ın önceliği gençlere ve çocuklara yönelik projeler.

Bunlardan biri;

Ekonomik durumu iyi olmayan, çocuklarını okula gönderirken beslenme çantalarına çocuklarının ihtiyacı olan beslenmeyi koyamayan aileler için, belediye olarak 650 çocuğun okul beslenmesine destek vereceklerini ifade ederken; “vereceğimiz beslenme paketlerinde, ne belediye ne de kendi adım olmayacak, yani reklam yok” diyor.

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, sorduğum sorulara gayet içtenlikle cevaplar verdi.

İyi okumalar….

Türkiye ortalamasında genç bir belediye başkanısınız. Mehmet Murat Çalık’ı kısaca bir tanıyalım…

Türkiye ortalaması için genç. Yaşımız artık kemale erdi. 49-50 oldu. 1972 Trabzon Maçka doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Maçka’da okuduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nü 1997 yılında bitirdim. Kendi şirketimizi kurduk 3-4 arkadaşla birlikte. Hep özel sektörde çalıştım. Ta ki 2014 yılında Ekrem Başkan’la yollarımız kesişene kadar. Onun teknik koordinatörlüğünü yaptım. Belediyeci olduk diyelim. Ama ben Beylikdüzü ilçesi 1999 yılından beri tanıyorum. Planlarını yaptım. Hem plan müellifi olup hem belediye başkanı olan bir örnek yoktur. Ben Beylikdüzü’nün plan müellifiyim. İmzam var. Hem de bu kenti yönetiyorum. Kısa serüvenimiz bu.

Seçildikten sonra 3 yılı doldurdunuz. 3 yıl önce ortaya koyduğunuz projelerden kaç tanesi hayata geçti? Ekrem beyden kalanlar değil, sizin projeleriniz.

2014 yılında başlayan ve ben de o dönemde olduğum için devam eden işlerimiz de vardı. Onları tamamına erdirdik. Biz göreve geldiğimizden bu yana 65 tane yeni park yaptık. 663 bin metrekare civarında kente yeşil alan eklemesi yaptık. Fatma Ana Cemevi’nin temeli Ekrem başkan zamanında atılmıştı. Biz tamamladık. Gürpınar polis karakolunu yaptık. Taziye evi, müftülük binası yaptık. 65 parkın yanında gerçekleştirdiğimiz 35 proje var. Devam eden 19 şantiyemiz var. Devam eden iki tane kreşimiz, yaşlı bakım merkezimiz, kapalı spor salonumuz var. Temellerini yeni attığımız 5 tane kreşimiz var. 2 tane anne çocuk merkezimiz var. Beylikdüzü Smart’ı bitirdik, gençlere emanet ettik. Pandeminin olumsuz etkilerine rağmen birçok projeyi hayata geçirebilmişiz. Sadece 55 kilometre altyapını yeniledik Beylikdüzü’nün. Çünkü sorunluydu. İSKİ Beylikdüzü’ne hiç uğramamıştı. Şimdi burada da bir ilçe olduğunu İSKİ’ye hatırlattık.

Beylikdüzü gördüğüm kadarıyla planlı bir kent. Beylikdüzü sizce bir kültür turizm kenti mi olmalı?  Siz Beylikdüzü’nü hangi kategoriye koyuyorsunuz?

Beylikdüzü 13.4 kilometrelik sahil bandına sahip. Muazzam bir sahil bandımız var. Yapılaşmasını da büyük oranda tamamlamamış. Biz geçmiş dönemden aldığımız plaj projesini gerçekleştirmiştik. Bir de sosyal tesis yapmıştık. İnanın Beylikdüzü bize Bodrum’u aratmayan sahneler yaşattı. Çok güzel bir denizimiz var. Tahlillerini yapıyoruz. İSKİ’nin çalışmalarından dolayı kollektörle gidiyor.

Müsilaj yok herhalde

Müsilaj çok görülmemişti. Müsilajdan ziyade geçen sene çok aktif kullanılan sahil kesimimiz vardı. Biz Beylikdüzü’ne yapmayı düşündüklerimizle, Beylikdüzü’nü cazibe merkezi getirme hedefimiz var.  Kişi neden Beylikdüzü’ne gelsin? Kültür, sanat, müze için gelecek. Bir tane fosil ağacımız var. 23 milyon yıllık. Şu an Türkiye’de eşi benzeri yok.

Ağacın hikayesi nedir?

Kavaklı’da bir parselde delikli taş diye bilinen bir objeydi aslında. Biz ona kültür mirası gözüyle baktık. Ben fosil ağaç olduğunu bilmiyordum. Kırılıp atılmasın dedim. Ruhsat almaya geldiklerinde de bu taşa sahip çıkın dedim. Taşı temizledik. Temizlenince üzerinde ağaç gibi damarlar görüldü. Uzmanlara gösterdik. Onlar da çok heyecanlandılar. Çünkü bu ebatta bir ağaç daha önce çıkmamış. Türkiye’de yok. Elma ağacı. Eskiden burada tropikal iklim yaşanıyormuş. Burada bir kara parçası varmış demek ki eski zamanlarda. Afrika elması. Bizim için önemli. Türkiye’nin büyük kısmı sular altındayken burası kara parçasıymış o dönemde. Beylikdüzü o dönem de varmış diyoruz. Jeoloji Mühendisleri Odası ile sempozyum yaptık. İlk kez bir yerel yönetim jeolojik mirasa sahip çıkıyor dediler. Jeolojik miras elçisi seçtiler.

Kalan 2 yıl için en önemli projeniz nedir?

Benim çok önemsediğim iki proje var.  Bir tanesi yapısal diğeri sosyal proje. Sosyal projem şu: Okulda ihtiyaç sahibi ailelere biz beslenme saati uygulaması yapıyoruz. İhtiyaç sahibi aileler çocuklara yeterli besin veremiyorlar okula giderken. Sadece su, ekmek arası patates veriyor. Dolayısıyla o çocuk da arkadaşının yanında o ürünü çıkarmaya imtina ediyor. O çocuklar utanmayacak, sıkılmayacak dedik. Şu an 650 çocuğumuza 1 gün önceden beslenme çantasına koyulacak ürünleri gönderiyoruz. Sandviç, meyve suyu, kuruyemiş, açma, poğaça, börek, meyve… Bu projeyi çok önemsiyorum. Keşke böyle bir şeyi yapmak zorunda kalmasak. Herkes kendi çocuğuna yetebilir olsa. Bu yaptığımız da reklam kokmuyor. Beylikdüzü Belediyesi ismi, Mehmet Murat Çalık ismi yok. En önemsediğimiz sosyal proje o. Bir de bizim belediyemiz çok dağınık 9 farklı binada hizmet veriyoruz. Bu kurumsal yapıyı birleştirmek gibi niyetim var. Belediye hizmet binası yapmak gibi bir planlamam var. Cumhuriyet Caddesi’ni yayalaştırma projemizle beraber bir kent merkezi oluşturma gibi bir hedefimiz var. Bu iki projeyi gerçekleştirirsem gözüm açık gitmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.