Bütün projelerimiz istihdam yaratacak projeler

21.12.2021
A+
A-

   Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ile 2021 yılının son söyleşisini yaptık. Mudanya’da hayata geçirilen projelere dair Başkan Türkyılmaz; sorulara gayet net açık cevaplar verdi.

Pandemi süreci ile başlayan salgın krizi ardından yaşanan ekonomik bunalımsürecinde, yerel yönetimlerin toplumsal yaşama dair yaptıkları fedakârlıklara, derin yoksulluğun yaşandığı günümüzde açlık sınırında olan kent yaşayanlarının yaşamını kolaylaştırmak için Zeytin Dalı, Uğur Böceği birimleriyle ihtiyaç sahiplerine ulaşarak dertlerine çare olmaya çalıştıklarına şahit oluyoruz.

Başkan Türkyılmaz, salgın ile birlikte başlayan olağanüstü koşullara ekonomik bunalımında eklenmesiyle, CHP’li belediyelerin efsane bir büyük başarı gösterdiklerini ifade etti.

Diğer taraftan, hayata geçen projelere karşı yapılan olumsuz söylencelere karşı ise, 30- 40 yılda yapılamayanları 2014 yerel seçimlerinde göreve geldiklerinde hayata geçirdiklerinin altını çizdi.

Merak edilen konulara, söylencelere dair biz sorduk, Başkan Hayri Türkyılmaz cevapladı.

Yoğun programı içerisinde zaman ayırdığı için Başkan Türkyılmaz’a teşekkürler.

İyi okumalar…

Pandemi sürecini atlattık. İkinci döneminizde de, daha tehlikeli olan yoksullaşma ve insanların açlık sınırında yaşamını sürdürmesi ve iktidarın ekonomik politikalarıyla sıkıntılı bir dönem var. Yerel yönetimler olarak siz de bundan payınızı alıyorsunuz. Bugüne kadarki süreçte yatırımlarınızı ve projelerini öğrenmek istiyorum. İkincisi de bu ekonomik kriz sizi hangi noktalarda etkiledi?

Ekonomik krizin etkilemediği kimse kalmadı. Belki de en fazla belediyeler etkilendi. Belediyelerin gelirleri sabit kaldı. Bir de pandemide en büyük fedakarlığı belediyeler yaptı. Özellikle CHP’li belediyeler. Hepimiz kendi gücümüz oranında insanlarımıza bu süreci atlatmaları için hem sağlık hem de destek olma anlamında fedakarlıklar yaptık. Tabii ki bana göre de bu süreçte CHP’li belediyelerin bu efsane başarısı var. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krize rağmen genel iktidara giden yolun da kapılarını açmıştır. Büyük faydaları olmuştur. Sahip olduğumuz dünya görüşümüz doğrultusunda göreve geldiğimiz günden beri bütün projelerimizi gücümüz oranında ilçemizde yoksulluğu sıfırlamak, işsizliği, yolsuzluğu sıfırlamayı görev edindik. Yolsuzluğu bitirdik. Çok büyük başarılar elde ettik. Yoksulluğu bitirmek için çıktığımız bu yolda öncelikle üretmek gerekiyor. Üretimi de hakça, adilce paylaşmak gerekiyor. Bütün projelerimiz istihdam yaratacak projeler. Bunlar da hayata geçti. Zübeyde Hanım Çocuk Akademisi projesini çok önemsiyorum. İşsizliğe çözüm getirecek yatırımlardan biri. Yıldıztepe Projesi bitmek üzere. Bittiği zaman 200-250 insanımıza iş imkanı sağlamış olacak. İlçemizdeki işsizliği tamamı olmasa da büyük oranda bitirerek yoksulluğu da kısmen de olsa, her eve 1 maaşın girmesi gibi bir düşüncemiz var. Yoksulluğu da yeneceğimize inanıyoruz.

İki projeden söz ettiniz. Yerel anlamda muhalefet yapan güçler yarım yamalak bilgilerle algılar oluşturuyorlar. Geçen gün birisi “Başkan ekonomik kriz gerekçe ederek projeleri yapmama yoluna gidiyor” dedi. Daha önce de AKP ilçe başkanı olan hanımefendinin eleştirileri vardı. Siz bu eleştirilere ne diyorsunuz?

Ben bütün konuşmalarımda söylüyorum. Benim dönemimde yapılan projeler 30-40 yıldır yapılan projelerin 30-40 katı. Hatta daha ileriye gidiyorum. Bursa’da 17 belediye 1 de büyükşehir belediyesi var. Mudanya Belediyesinin hizmetleri, projeleri belli. Geriye kalan belediyelerin toplamı Mudanya Belediyesinin yaptığı projeleri yapamıyor. Bunlar açık. Bir Taş Mektep, Zübeyde Hanım Çocuk Akademisi, Sanat Evi, Yıldıztepe projesi. 100’e yakın park yapmışız. 20 küsur halı saha yapmışız. Yolları, kaldırımları saymıyoruz. Köy sokakları çamurdan kurtulmuş. Çok hızlı bir yapılaşmanın olduğu Mudanya var. Göreve geldiğimizden beri artan cazibesiyle yapılaşma var. Şu anda sorunu olmayan, yolu asfalt, parke yapılmayan sokak kalmamış durumda. Çalışmalarımız devam ediyor. Bunu görmek istemeyenler var. Şöyle bir Mudanya’yı gezseler… Atatürk Parkı. 12 Eylül Caddesinden başlayın, Girit Mahallesi, Mütareke Meydanı…Tarık Akan parkından yürüyün yat limanına kadar. Yat limanı yeniden yapıldı. Daha önce vardı ama sağlıksızdı. Kaya kaya üstüne beton yapılmıştı. Su bazlı betonla sağlıklı, sağlam şekilde yeniden yaptık. Yıldıztepe çöplüktü. Birilerinin para kazandığı hafriyat alanıydı. Önümüzdeki  günlerde açılışı yapılacak.

Bitiş tarihi olarak ne dersiniz?

Her gün çıktığım bir yer. Son rötuşları kaldı. Sanıyorum bu ay içinde toparlanır. İhale süreciyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Hukukçularımız, danışmanlarımız çalışıyor. Yeni yılın ilk günlerinde ihaleye çıkacak. Özel bir gün olsun düşüncesiyle de 23 Nisan’da açılışını görkemli bir şekilde yapacağız. Önemsemediğim iki büyük proje var. Biri Hasköy soğuk hava deposu. Birisi de kapalı yüzme havuzunun üstünün yeniden kapatılması. Yüzme havuzunu büyükşehirden yargı yoluyla almıştık. Ama giderken her şeyi söküp götürdükleri gibi ne yazık ki üst örtüsünü de birden fazla yerden deldikleri için sağlıksızdı ve çökmüştü. Teknik arkadaşların söylediği gibi büyük statlardaki gibi sağlıklı kaplama yapılacaktı. İlk ihalemiz Eylül’de çıktı. Katılım olmamış. İkinci ihaleyi de 30 Kasım’da yaptık. Buna da katılım olmadı. Çok sayıda kişi dosya almasına rağmen, ödemelerde sıkıntı olmadığının söylenmesine rağmen… ama şu anda aldığınızı 5 dakika sonra aynı fiyata alma şansınız yok. Kimse de fiyat vermiyor. Bunlar da büyük işler. Soğuk hava deposu da ikinci ihaleye çıktı. Ona da aynı şekilde. Bu bizim elimizde olan bir şey değil. Bahane de değil. Paraları da hazır. Bugüne kadar şu kapıdan bir alacaklı kişi gelmedi. Gelmesine fırsat vermedim. Bundan sonra da olmaz. Herkese sorabilirsiniz. Mudanya Belediyesinin bu anlamda bir ekonomik sıkıntısı yok. Türkiye’nin ekonomik yönden en iyi belediyelerinden bir tanesi.

Bu süreçte vatandaşların size anlık talepleri neler oluyor? Köyleri geziyorsunuz. İnsanların ne talepleri var?

Mudanya’nın büyükşehire bağlanmadan önce 36 köyü iki beldesi vardı. Beldelerin kapanması ve köylerin mahalle statüsüne geçmesiyle beraber 6 mahallesi olan Mudanya’nın 47 mahallesi oldu. Köylerimizi daha yaşanılır hale getirmek için çalışıyoruz. Belediyeyle ilk defa tanışan köyler var. İlk defa belediye başkanı gören köyler var. Ve en uzak köyümüzden en yakındaki köyümüze kadar hizmetlerde asla ayrımcılık yok. Hepsine söz verdiğimiz gibi halı sahalarımızı yapıyoruz. Hepsinin köy meydanlarından, arazi yollarına kadar asfaltı, parklarını yapıyoruz. Meyve sebze alım-satım yerleri yapmaya başladık. Soğuk hava deposu bir yaşam alanı. O projenin içinde yaşam alanları var. Özellikle köy kadınlarımızın, kooperatiflerimizin salçadan tutun, turşusuna tatlısına varana kadar atölyeleri var. Düğün, nikah gibi etkinlikleri için, konferanslar için salonları var. Çocukları için kütüphane var. Etüd evi, oyun alanı var. Tam bir yaşam projesi. Eşi benzeri yok. Göreve geldiğimiz günden beri her mahallenin, sokağın taraflarıyla görüşülmüş, taraflarıyla bir araya gelinmiş. Bununla ilgili bütün köyleri, mahalleri geziyoruz. İsteklerini alıyoruz. 22 köyü gezdik şu anda. Bazen ‘bir şey istemeyecek misiniz?’ diye vatandaşa ben soruyorum. Geçen gün hep beraber güldük. Bir amca televizyonun arızalandığını söyledi. Güzellikler yaşanıyor. Ben bütün çalışanlarımızla sevgiyle ürettiğimiz değerleri halkımıza eşit şekilde vermeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de tüyü bitmemiş yetimin 1 kuruşluk hakkını ne yiyoruz ne yediriyoruz. Yapacak çok işimiz var. En uzaktan en yakına kadar insanımızın refat seviyesini yükseltmek için yeni projeler hayat bulacaktır. Ekonomik krizin bir an önce bitmesi gerekiyor. Bu krizden kurtulduğumuzda da sadece Mudanya değil tüm Türkiye rahata, refaha erecektir.

Güzelyalı Mahallesinde geçtiğimiz aylarda 5/1000’lik planla ilgili süreç yaşandı. Siz de vatandaşlara gereken bilgileri verdiniz. Bununla ilgili gelişmeler neler?

Bugüne kadar Güzelyalı planları 5 kez iptal edildi. Bizden önceki süreçlerde yapılan planlar. Söylemek de istemiyorum ama yolsuzlukların, usulsüzlüklerin yapıldığını, meraların, zeytinliklerin talan edildiğini geçmiş dönemde Mudanya’da yaşayan herkes biliyordur. Göreve geldiğimden beri bir yeri bile imara açmadım. Açmayı da düşünmüyorum. Yeterince yapılaşma var. Bir ağacın dalını kurtarmak için çaba sarfediyorum. Bununla ilgili çalışmalar yapıldı. İlgili yaklaşık 20 kurum var. Bunların görüşlerini alarak plancılarımız çalışmasını yaptı. Bunu yaparken de birilerinin geçmişte bunları rant kapısı gördüğü anlayışı yıkıp o bölgenin, mahallenin insanlarıyla toplantılar yaptık. Mağdurlar var. Bunları ortadan kaldırıp öyle bir plan yapalım ki bir daha bu planlar iptal edilmesin. Bütün talepleri aldık. Teknik personelin çalışmasıyla uygulamaya geçti. Önümüzdeki en büyük sorun büyükşehirin bu konudaki farklı düşüncesi. Onlar daha önceki hatalarda devam edilmesinden yana. Aynı davranışı göstererek farklı bir sonuç beklemek hayal olur. Sizin dediğiniz gibi tekrar onaylanırsa 3-5 ay sonra tekrar iptal edilecek. Örnek mağdur olan 100 kişiyse bu süreçte artacak. Bu 100 kişinin mağduriyetini de giderelim. Biz en sağlıklı şekilde plan çalışmalarını bitirdik. Büyükşehirin 1/5000’likleri bize göndermesini bekliyoruz.

Halitpaşa pazar yeriyle ilgili vatandaşlar şikayetlerini bizlere iletiyor. Ne zaman başlıyor? Pazar yerlerine ne zaman kavuşacaklarına soruyorlar

Bu ayın 28’inde başlıyor. İhalesi yapılsın. Süresi 1 sene. Sadece bir pazar yeri değil yaşam merkezi. Mescidi, oyun alanı, bahçesine, kafesine kadar. Çağdaş bir markette olduğu gibi. Haftanın 7 günü açık olacak. Sokak pazarlarını kaldırmak istiyoruz. Uzak diyen olabilir. Servisleri olacaktır. Çağdaş şehirlerde böyle. Kapalı pazar alanında haftanın 3 günü sebze-meyve olacak. Bununla ilgili taraflarla görüşmemiz olacak. 2 gün köylü pazarımız olacak. 1 gün kadın üretim pazarımız olacak. Salçasından, tarhanasına kadar. 1 gün de giyim pazarı olacak. Düşüncemiz bu. Taraflarla görüşeceğiz. Göreve gelirken sözümüz de vardı. Köylümüzün ürettiği özellikle zeytin, yağ, sabun gibi ürünleri, yan ürünleri, incir, sebzeyi, meyveyi sokak aralarında bağırarak, zabıtanın kovaladığı, şekilsiz yerlerde durduğu, trafiği engellediği gibi durumları ortadan kaldırmak istiyorum. Çağdaş bir şehrin öncü projesi olacak.

2021 bitiyor. 2022’ye sayılı günler kaldı. Mudanyalılara ve Bursalılara mesajınız ne olacak?

Demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla, hak, hukuk, adalet ilkelerinin yansız bir şekilde, barışın ve kardeşliğin egemen olduğu, insanların özgürce yaşadığı, değerlerini coşkuyla yaşadığı, yoksulluğun, yolsuzluğun, işsizliğin bittiği yıllar diliyorum. İnsanı insan yapan bütün değerlerin özgürce yaşatıldığı, denizinden havasına, suyundan toprağına bütün canlıların haklarının korunduğu Mudanya, Türkiye ve dünya diliyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.