HAVANA TOPRAĞINA SUYUNA SAHİP ÇIK!!!

13.09.2021
A+
A-

Gemlik’te düzenlenen “6.Uluslararası Zeytin Festivali” Cuma günü yapılan kortej yürüyüşüyle start verdi.

Festivalin önemli konukları arasında Türkiye’nin tek komünist, sosyalist Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Tarımdan Sorumlu Başdanışmanı Parti Meclis Üyesi, Bursa Milletvekilli Orhan Sarıbal, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’ın Moderatörlüğünde Tarım ve Kooperatifçilik üzerine nitelikli bir panel sundular.

İlk olarak, Orhan Sarıbal, AKP iktidarının 19 yıllık sürecinde yaşanan tarımdaki gerileme ve yok olma sürecine dair çok çarpıcı rakamlar verdi.

Buğdayı başta olmak üzere birçok kuru bakliyatı samanı kendine yeten ülkeden, buğday, kuru bakliyat, saman ithal eden ülke haline getirildik dedi.

Sarıbal, bu politikanın amacının, Türk köylüsü ve çiftçisini yok ederek, bir avuç tarımdan rant sağlayan şirketleri ihya etmek olduğunu söyledi.

“Daha ilginç olansa dışarıdan 60 bin ton eti kilosu 31 TL’den alarak, iç piyasaya bazı yandaş şirketler üzerinden 25 TL’ye satıldığını ifade ederken, aradaki zarar farkını ise ülkenin 85 milyon insanı ödüyor.

AKP iktidarı her alanda Cumhuriyetin kazanımlarını haraç mezat bir şekilde değerinin çok altında yandaşlara nasıl peşkeş çektiyse, tarımda da Türk köylüsünü aynı şekilde ithalat yaparak yabancı sermayeye peşkeş çekiyor.

Daha önemlisi suyumuz ve doğal kaynaklarımızın nasıl yok edildiğini Sarıbal acı bir şekilde dile getiriyor.

Kapitalizmin aç gözlülüğünden, dünya küresel iklim değişimi ile birlikte önümüzdeki süreçte insanları büyük oranda gıda ve su sorunu bekliyor.

Orhan Sarıbal, insani olan temel ihtiyaç noktasında, dünya ve ülkemiz insanlarının yokluk, açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ön görüyor.

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 2014’de Tunceli Ovacık Belediye Başkanı seçildiğinde, belediye arazilerini ekerek kentte tarımsal üretimin önemini göz önüne serdi.

Bizzat kendisi de tarlalarda ekim, biçim zamanı bedenen yürekten çalışarak kentin ekonomisine ek katkı oluşturdu.

Elde edilen nohut, kuru fasulye mahsulünün satışından elde edilen gelirle okuyan gençlere burs veriliyor.

Tabi bununla birlikte kooperatifçiliğin bir olumlu örneğini sergileyerek, kooperatifçiliğin toplumsal alandaki öneminin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.

Kooperatifçilik derken; rant kapısına dönüşmüş, üç beş kişinin arpalığı olarak kullanılan, Tarım Kredi Kooperatifinden söz etmiyoruz.

Başkan Maçoğlu, tarım yaparken, her tohumun, ürünün mutlu olduğu topraklarda ekilmesinin mahsul olarak daha verimli, bereketli olacağını ifade ediyor.

Kooperatifçilik üretici ile tüketici arasındaki aracısız bir köprüdür.”

Başkan Fatih Mehmet Maçoğlu, kooperatiflerle şirketler arasındaki tek farkın; şirketlerde kazanımlar üç beş kişinin cebine giderken, gerçek anlamda kooperatiflerde kazanç, üye olan tüm üreticilerin mahsulüne göre pay edildiğini söylüyor.

Maçoğlu ve Sarıbal’ın bizlere verdiği mesaj “Havamıza, Toprağımıza, Suyumuza Sahip Çıkalım” .Yarın çok geç olabilir..!

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.