İŞ DÜNYASI ARAFTA!!!

18.09.2021
A+
A-

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi dün akşam düzenlemiş olduğu Ekonomi Panelinin konuk konuşmacılar Gazeteci Metehan Demir yaparken, Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, enine boyuna ülkede yaşanan ekonomik gelişmeleri, masaya yattırdılar.

Panelin açılış konuşmasını yapan TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Ahmet Parseker, “TÜGİAD Bursa’nın iklim krizi karşısında aksiyon almaktan geri kalmadığını ifade etti. Ekonominin her yönüyle masaya yatırıldığı panelin üyeler için yol gösterici olacağını belirten Parseker, “Pandemi, müsilaj, deprem, yangın, sel felaketi derken, peşi sıra patlak veren doğa olayları ve krizler, hepimizi derinden etkiledi. İklim değişikliği ülkemizi yakından etkiliyor ve bu yaşananlar adeta bir alarm niteliğinde” dedi.

“TÜGİAD üyelerine selamlama konuşması yapan,TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, İş insanı Süleyman Orakçıoğlu, Ekonomist Sayın Gökhan Şen ve Gazeteci Sayın Metehan Demir’in konuk olduğu panelin, TÜGİAD üyelerinin önümüzdeki dönemde ülkemizi bekleyen fırsat ve riskleri iyi okuması ve bu okumalar sonucunda atacakları adımların daha sağlam olması açısından fark yaratacağını kaydetti. Çevikel, “TÜGİAD, 35 yıllık geçmişi ve 50 milyar dolarlık ticaret hacmiyle, ülke ekonomimiz için büyük önem arz eden derneklerden biri. Gençliğimizin dinamizmiyle çalışmaya devam ediyoruz”dedi.

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “Damat Tween” markasının yaratıcısı olarak, iş yaşamındaki başarı basamaklarında nasıl sıkıntılı bir süreç yaşadıklarını anlatırken, kriz dönemlerinde nasıl planlı hareket edilmesi gerektiği noktasında iş insanlarına önermelerde bulunuyor.

Orakçıoğlu, Dünyayı iyi okumak ihtiyaçları doğru belirlemek bu anlamda büyük önem taşıyor. Örneğin sürdürülebilirlik konusu henüz yeni popüler olması ana karşın biz 4-5 yıl önceden konuyla ilgili çalışmaları başlattık. Leke tutmayan gömleklerimiz ile kullanılacak su miktarını azaltmayı hedefledik ve başarılı olduk. Dijital dönüşüm de günümüzün bir gerçeği, 5 yıl sonra yapmayı planladığımız pek çok şeyi pandemi nedeniyle şimdiden yaptık. Konuyla ilgili önemli yatırımlarımız ve girişimlerimiz oldu. Benim e ticaret ve dijitalleşmeyle ilgili öngörüm, konvansiyonel satış sistemlerinin kesinlikle yok olmayacağı, bu anlamda tavsiyem online ve offline sistemleri birleştirmek” diye konuşarak iş insanlarına tavsiyeler verdi.”

Ekonomist Gökhan Şen reel yaşamın tam tersi, istihdamda Kovit öncesi dönemi yakaladık öngörüsünde bulunuyor.

Ekonomide normalleşme sürecini şu sözlerle ifade ediyor, pandemi sürecindeki zorlanmanın ardından büyüme verilerimizdeki yüksek artışın normal olduğunu söyledi. Rakamların iyi okunması gerektiğini söyleyen Şen, “Geçen yıl pandemi krizi patlak verince evlerimize kapanmak zorunda kalmıştık. Üretmekte zorluk yaşadık, tüketemedik, yatırım yapamadık. Sonuçta milli gelir yüzde 10 daraldı. Bu yıl ise kovid etkileri azaldı, dünya ticareti toparladı, tüketimimiz arttı ve geçen yılki gibi şok içinde değildik. Bu sebeple, bu yılın 3 ayı ile geçen yılın 3 ayı arasında kocaman bir fark oldu. Önümüzdeki süreçte yılı yüzde 10 civarında bir büyüme ile tamamlayacağız diye düşünüyorum.”

Bir yanda ekonomide pembe tablolar çizilirken diğer yanda, iç ve dış siyasetteki belirsizlikler, iş dünyasında bir karamsarlık havası oluşturuyor.

Panelin esas can alıcı noktası Suriyeli, Afganistanlı göçmenlerin, toplumda yarattığı depresyonun bir süre sonra, tehlikeli noktalara gelmesi durumu da iş insanlarını kaygılandırıyor.

İş dünyasının en büyük sıkıntılarından biri ise hammadde maliyet girdilerinin yüksek olması, ithal ettikleri hammadde ile ihraç ettikleri ürünler arasında elde edilen kar marjı arasında sade çok cüzü rakamlar olduğu ifade ediliyor.

Bir tarafta ekonomimizin büyüdüğünü söyleyen ekonomistler, iş insanları, diğer tarafta yaşanan yeni dünya düzenindeki gelişmelerden kaygı duyuyorlar.

Ülkemizde kullanılan agresif siyaset dili,bölgesel savaşlar, göçler, küresel sermayenin yaptırımları iş insanlarını  arafta  bırakıyor.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.