KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN KENT DİNAMİKLERİNİN MANİFESTOSU!

06.11.2021
A+
A-

Bursa’nın en önemli sorunlarının bir de çarpık yapılaşma nedeni ile yaşanan keşmekeşlik kentin yaşam kalitesini aşağıya doğru çekiyor.

Politik nedenlerden dolayı göz yumulan  plansız kaçak yapılaşmalar kentleri yaşanmaz hale getiriyor.

Bursa hızlı bir şekilde göç alan bir sanayi kenti olması özelliğinden dolayısyla sosyal kültürel anlamda da demografik yapısı da değişimi de ayrı bir kaosu beraberinde getiriyor.

Tabir yerindeyse,  çağdaş dünya ölçeklerinde bir batı kenti olması gerek Bursa  sahipsizlikten dolayı bir Ortadoğu kendi izlenimi veriyor.

Bursa’nın Osmangazi, Yıldırım ilçelerinin mahallerinin büyük çoğunluğu göçük bölgesi olarak niteliğinde olduğunu bölgeyi dolaştığınızda gayet net şekilde görüyor.

Ülkemizin deprem kuşağı üzerinde olduğunu bilen kent yönetenleri, yakın tarihimizde yaşanan depremlerin ölümcül yıkımlarında ders almadıkları uyguladıkları imar barışı, diğer tabirle imar aflarıyla vurdum duymaz anlayışlarını sürdürüyorlar.

Kangren hale gelen bir türlü sağlıklı bir çözüm bulunmayan kentsel dönüşüm planlamaları, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) İnşaat Konseyi, akademik odalar ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa oluşturduğu çalışma grubu tarafından hazırlanan ‘Bursa Kentsel Dönüşüm Raporu’ manifesto niteliğinde olduğu kanatindeyim.

Esas olan, “ Bursa Kentsel Dönüşüm Raporu”nun pratik yansımasının hangi ölçekte gerçekleşeceğidir.

BTSO Mutfak Akademi Uygulama Restoranı’nda düzenlenen basın toplantısında, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alpaslan Şenocak,  Bursa ve Türkiye ekonomisinin büyümesinde çok büyük etki ve katkısı olan sektörlerin başında inşaat sektörü gelmektedir. İnşaat sektörü sadece Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde değil, bütün dünyada kalkınma için önemli dayanaklardan biri olmuştur. “Özellikle kentsel dönüşümde gelecek hedeflerinin belirlenmesi amacıyla konseyimiz koordinasyonunda hazırlanan kentsel dönüşüm ilkeleri raporu, inşaat sektörünün amaçları doğrultusunda geliştirilmesi gereken stratejileri ele almaktadır.”  Dedi.

Şenocak’ın ardından BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, kent dinamikleri olan STK’lar, akademik  odalarla birlikte üzerinde çalıştıkları “Bursa Kentsel Dönüşüm Raporu” ile ilgili kısa  bilgilendirmede bulundu.

“Bulunduğumuz coğrafyada yakın tarihimize kadar yaşadığımız birçok deprem felaketi, sadece binalarımızı yıkmakla kalmamış, her birimizin hafızasına tarifi imkansız acıları da işlemiştir.   Bu nedenle kentsel dönüşüm, sürecin tüm taraflarına ve ortak akılla hareket eden btso inşaat konseyi olarak bizlere önemli bir misyon da yüklemiştir.  BTSO meclis ve komite üyelerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız, akademisyenlerimiz, akademik odalarımız ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerimizin ortak kanaatleri doğrultusunda hazırladığımız “Kentsel Dönüşüm İlkeleri Raporu”muzu da sorumluluk duygusu ile hareket ederek nitelikli bir dönüşüm için çözüm önerilerimizle birlikte ilgili dinamiklerin dikkatine ve kamuoyunun takdirine sunuyoruz. Başarılı kentsel dönüşüm projeleri, stratejik ve katılımcı planlama yaklaşımıyla geliştirilmiş, ekonomik yapıyı göz ardı etmeyen, ekolojik sürdürülebilirliği temel alan, kamu, özel sektör ve yerel yönetimlerin iş birliğine dayalı, kapsamlı ve bütünleşik bir yaklaşıma sahip, çok aktörlü ve disiplinler arası bir süreci gerektirmektedir. Gereken bir konuda üzerinde uzlaşılmış net bir politika bulunmamaktadır değerlendirmesinde bulundu…

Kentsel dönüşüm raporunun bileşenlerinden olan Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkanları, Şirin Rodoplu Şimşek, Mehmet Albayarak kentsel dönüşüm raporu üzerinde değerlendirmeler bulundu.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Albayrak,  binaların deprem risklerinin katların fazlalığıyla değil, mühendislik hizmetiyle ilgili olduğunu belirterek, “Uydu kent konusu Bursa için önemli. Özellikle kentimizde uydu kentlere ihtiyaç var. Çalışma grubu olarak bu raporla kentsel dönüşüm çalışmalarının özünü anlatmak istedik. Bu raporu bir manifesto olarak görmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek,  kentsel dönüşüm sürecinin ortak akılla yürütülmesinin Bursa’nın geleceği için önemli olduğunu ifade ederek, “Her bölgenin kendi mülki dinamikleri ve değeri farklıdır. Devlet, idare, yatırımcı ve vatandaş bu işin parçası olmak zorunda. Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor.” dedi.

Mimarlar Odası Başkanı Şimşek, kent yönetenlerini üst perdeden eleştirmek yerine, sorunları akademik odalar olarak, ortak düşünce alışverişi ile çözümünden yanayız vurgusunda bulundu.

BTSO İbrahim Burkay başkanlığında BTSO üyesi olan tüm sektörlerde kentte artı değer sağlamam adına önemli projeler üretiliyor.

BTSO İnşaat Konseyi’nin öncülüğünde yapılan “Kentsel Dönüşüm İlkeleri Raporu” kent gündemine damga vurdu.

Bu sürecin diğer muhatapları olan yerel yönetimler, bu işin neresinde?

İnşaat Konseyinin düzenlediği basın toplantısında Kentsel dönüşüm raporunun kamuoyuna sunumunda konunun mehtaplarından bir olan Büyükşehir belediyesinde bir yetkilinin olmaması dikkat çekti.

Umarız ortak akılla üretilen kentsel dönüşüm  çözüm önerilerini içeren rapor uygulamada olumlu sonuçlar doğrur…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.