NEDEN İSVEÇ VE FİNLANDİYA?

17.05.2022
A+
A-

Geçtiğimiz haftayı, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik konusunu veto edebileceği gündemi ile kapattık ve yeni haftaya da bununla başlayacağız. Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Berlin’de gayrı resmi Nato Dış İşleri Bakanları toplantısına katılarak iki ülkenin PKK ile olan ilişkilerine dikkat çekti.

Bilhassa İsveç’in PKK/YPG’ye yaptığı silah ve 376 milyon dolar para yardımı ülkemizi rahatsız eden konuların başında geliyor. Hali hazırda Türkiye’ ye karşı savunma sanayi ihracat izinleri konusunda da bu iki ülkede bize yaptırım uygulamaktadır.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin, Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştükten sonra “PKK’nın terör örgütü olduğuna inanıyoruz” açıklaması ise tam bir fiyaskodur. Bu işler biz inanıyoruz, yakında inanacağız gibi sözlerle yürümüyor. Ve süreç şu an tıkanmış görünüyor. Son açıklamasında ise Linde: “Türkiye ile görüşmelerde çözüme ulaşamadık” diyerek, PKK konusunda taviz vermemeye hatta destek vermeye devam edeceklerini açıkça göstermiş oluyor.

Daha önce NATO’ya mesafeli duran İsveç ve Finlandiya’nın bu tutumu yani NATO’ya katılma hevesi, aslında Rusya ile ilgilidir. Medyada Rusya Ukrayna savaşıyla birlikte oluşturulan Putin-Hitler algısı, iki ülkeyi NATO’nun kucağına itti. Müttefik hattını güçlendirmek için attıkları bu adıma, Türkiye’den böyle bir cevap beklemediklerini tahmin edebiliyoruz. Yinede son durumda iki ülkede NATO’ya resmi başvurularını yapacaklarını açıkladılar.

Hali hazırda Ukrayna bataklığından çıkamayan Rusya’nın ise böyle bir adım atacağını düşünmüyorum. Bu Rusya kaybetti anlamına gelmesin, sadece bataklığa düştü ne batıyor ne çıkıyor. Finlandiya ise Rusya ile olan sınırından dolayı telaşa kapılmış olmalı ki böyle bir adım atmakta. Finlandiya ABD’den 64 adet F-35 savaş uçağı almıştı. 5,5 milyon nüfuslu küçük bir ülke, ancak savaşa psikolojik olarak her zaman hazır gibiler. Aldıkları önlemler bunu gösteriyor.

Türkiye’nin Nato’da veto hakkı vardır. Daha önce Yunanistan’ı veto ederek nato üyeliğinden uzaklaştırmıştık. Tabi 80 darbesi sürecinde biz veto etmeyince yeniden natoya girdiler ancak bu sefer tarihi-stratejik hata yapacağımızı sanmıyorum.

Devletimizin bu iki ülkenin üye olmasına anında tamam demesini beklemiyorum. Evet belki araya Abd Fransa gibi ülkeler girip ikna etmeye çalışacaklardır ancak biz kalıcı bir geri adım hamlesi yaptırmadan Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya girişine onay vermeyeceğiz/vermemeliyiz. Bu konuda dik durursak, diğer ülkeler açısından da her anlamda emsal niteliği taşıyacaktır.

Devletimize Güvenin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.