Yeşil başlı gövel ördek

11.04.2021
A+
A-

Değerli okurlar Bursa gibi yoğun göç almış, birçok soydaşa, gardaşa ve mazluma ev olmuş,yurt olmuş,güven ve huzur içinde yaşanan bir kentte oturunca medeniyetimizde göçmenlik, sıla,göçen giden kuşlar vb olguların ne kadar çok derin ve kıymetli bir yere sahip olduğunu hatırladım.
Gurbette olanlara yazılmış,yakılmış ağıtlar türkülerle seslenen analar,bacılardan,,sıladan memlekette kalan yâre göçüp giden bir kuşun kanadında söylenen,ulaştırılan selam ve özlemleri anlatan bir medeniyetten bahsediyorum.
Telli Turnam Selam Götür Sevdiğimin Diyarına
Üzülmesin Ağlamasın Belki Gelirim Yarına diyor üstat Musa Eroğlu sazının tellerinde……

Yeşil Başlı Gövel Ördek Uçar Gider Yele Karşı
Eğricesin Tel Tel Etmiş Açar Gider Yare Karşı
Telli Turnam Sökün Gelir İnci Mercan Yükün Gelir
Elvan Elvan Kokun Gelir Yar Oturmuş Yele Karşıder Karacaoğlan mısralarında mesela…

Yeşil Ördek Gibi Daldım GöllereSen Düşürdün Beni Dilden Dillere
Başım Alıp Gidem Gurbet Ellere
Ne Sen Beni Unut Ne de Ben Seni
Göçmen Kuşlar Gibi Göç Gater,Gater
Gurbet Gurbet Gider Yolumuz Bizim
Her Mevsim De Başka Renk Başka Amber
Gurbet Gurbet Tüter Gülümüz Bizim diyor Sivaslı ozanlar aşıklar dizelerinde…
Sadece sanatta, türkülerdemi bu hassasiyeti bu medeniyetin sahibi asil ecdadımızın?
Değil tabiî ki
Uzun göç yollarından gelip geçerken sakatlanmış,hastalanmış,göçe devam edemeyecek kadar bitkin kuşlara bile hastane yaparak onlara sahip çıkan bir medeniyetin sahibi, onu inşa eden asil bir ecdadın, yaratılanıyaradandan ötürü sevecek kadar iman ve ihlâslı bir neslin torunlarıyız biz.
Örnek mi buyurun ; Gurabahane-i Laklakan Dünya Tarihinin ilk ve tek leylek hastanesidir.
Osmanlı Devleti döneminde sakat leylekler ve göçmen kuşların tedavi ve bakımının yapıldığı bu hastane, barınma ve tedavi ihtiyaçlarını karşılamak üzere böyle bir hayır kurumu kurmuşlardır ki dünyada eşi ve benzeri yoktur…
Uzun süre harabe ve kullanılmayan bu hayır kurumu daha sonra yerel yönetim tarafından Bursa’ya kazandırılması kayda değer bir medeniyet sevdasının timsalidir.
Özellikle her yıl bahar aylarında göçüp gelen Leyleklere ev sahipliği yapan, Karacabey Eskikaraağaç köyünde yapılan “Leylek Şenliği ve Akademik Çalıştayı”nıda düşününce, Bursa’nın “bütünüyle” somut-soyut ecdat yadigarı kültürel tarihi medeniyet mirasını koruma,yaşatma geliştirme çabası başta yöneten iradenin ve kadrolarının kentine medeniyetine olan bağlılığı, sevdası ve “bütünüyle” sahip çıktığının göstergesidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.