2023 Rüzgar gibi geçti

10.01.2024
A+
A-

 

2023 Sinema anlamında çok inişli çıkışlı geçti. 1964 yılından bu yana  yapılan Antalya Film Festivali bu sene iptal edildi. Belgesel filmi jürinin seçtiği “Kanun Hükmü” filmi yarışmadan çıkarılması “sansür” olarak niteleyen juri üyeleri “Filmi ya geri alın ya da biz yokuz”  diyerek festivalden çekildi.

Tom Cruise, “Görevimiz Tehlike:Ölümcül Hesaplaşma” filminin Türkiye çekimlerini iptal etti. Kapalıçarşı’da inceleme yapan ekibin görüntüleri medyaya sızması sonucu gizlilik anlaşmasını ihlal edildiği için çekimleri iptal etti. Bir de Disney Plus’un Atatürk dizi filmi olayı yılın en ilginç olayları arasında yer aldı.Film digital platformdan kaldırıldı.

2023 yılında Martin Scorsese’nin Tiktok fenomeni oldu. Amerikan senaryo yazarları isyan bayrağını çektiler. Grev yaptılar.148 gün süren grev sonunda Amerikan Yazarlar Birliği (WGA) istediği taleplerinin çoğunu elde etti ve ortada uzlaşma sağlandı. Yazarlar grev bitmesini  Kevin Bacon’ın Yasak Dans (Footloose, 1984) dansıyla nihayetlendirdiler.

2023 yılı itibari ile yerli ve yabancı film karışık 364 yeni film vizyona girdi. Bu sene Harika filmler vizyonda  seyirci ile buluştu. Yerli filmlerde geçen seneye göre düşüş var geçen sene 180 yerli film vizyona gireken bu sene 140 film vizyona girdi. Sinema izleyicisi açısından yüzde 12,9 azalma yaşandı.

Festival filmlerinde savaşlar devam ediyor. Nuri Bilge Ceylan imzalı Kuru Otlar Üstüne, ilk hafta sonunda 70 bin 157 seyirci tarafından izlenirken, 15 Aralık’ta vizyona giren Zeki Demirkubuz’un “Hayat”ının seyirci sayısı 49 bin 600 kişiyi geçti. Üçüncü hafta sonunda da en çok hasılat yapan filmler arasında ilk sırada yer aldı ve toplamda 233.626 seyirci tarafından izlendi. Nuri Bilge Ceylan’ın açılışını gişenin zirvesinde yapan ilk filmi oldu.

Senenin son tarışması da Türk sinemasının iki  ödüllü yönetmeni Nuri Bilge Ceylan ile Zeki Demirkubuz arasında yıllardır bir gerilimin olduğu söylenir, bilinir. Haluk Mertbey’in ‘Meseleler’ adlı programında açıkladı. Ayrıntılara girmk istemiyorum,  Böyle tartışmaların sadece sinemaya zarar vereceğini düşünüyorum. Tartışmalarını yaptıkları filmlerde devam etirseler daha iyi olur.

Festival filmlerinden bahsetmişken yılın olayı Cannes Film Festivalinde ödül alan Merve Dizdar’ın en iyi kadın oyuncu ödülünü alması oldu. Bende Cannes Film Festivalinde olmama rağmen Merve Dizdar ile  görüşemem, benim de yılın en şansız olayım oldu diyebilirim.

Venedik Film Festivalinde  Yönetmen Selman Nacar’ın “Tereddüt Çizgisi” filmi ile Nehir Tuna’nın “Yurt” filmi, “Ufuklar” kategorisinde Venedik’te dünya prömiyerlerini yaparak sinemaseverlerle buluştu.Altın Aslanı  Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un “Poor Things” adlı filmi aldı.  Adım Farah dizisindeki oyunculuğu ile “Kineo” en iyi kadın oyuncu ödülünü Demet Özdemir Venedik film festivali kapsamında aldı.

İtalya’da  Canal 5’de yayınlanan “Bir zamanlar Çukurova” dizisini oyuncuları Verissimo’da  2023 yılında Nazan Kesal, Selin Yeninci, Murat Ünalmış, Hilal Altınbilek roportaj vererek italyan hayranları ile buluştu.

Bu sene yurt içi önemli film festivalleri yapıldı. Sinema sektörüne kısa film festivalleri girdi.Arada adı film festivali olan  tamamen para amaçlı festivaller yapıldı, hatta sinema yazrlarının çağrılmadığı festivallerde yapıldı. İnşallah amacına uygun ve insanları sanatçılar ile kucaklayan festivallerin olduğu bir yıl olur 2024.

2023 yılında vizyona giren digital platformlarda en çok seyredilen filmlr ise  1)John Wick, 2) Avatar su Yolu 3) The menü

Türkiye’de en çok izlenen sinema filmlerini sıralar isek 1) Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa, 2) Oppenheimmer 3) Hızlı ve Öfkeli 4) Barbie

Türk Filmleri ise; 1) Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa, 2) Atatürk 3) Ölümlü Dünya 4) Kutsal Damacana

2023 yılında bir çok kısa ve uzun metrajlı film festivalini takip etme imkanım oldu.

Benim 2023 film listemi sizin ile paylaşmak istiyorum 1) Kuru otlar üstüne, NBC 2023 2) Napolyon  Ridley Scott 2023 2)Oppenheimmer  Christoper Nolan 2023, 3) Killer of the Flowers Moon Martin Scorses 4) Poor Things Yorgos Lanthimos 5) Anotomy of a Fall

İyi Seyirler..

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.