Uyuşmazlık için çözüm yolu; Arabuluculuk

Hukuki literatürümüze yeni yeni girmekte olan arabuluculuk ile ilgili tüm bilinmeyenleri Avukat ve Arabulucu İlknur Dinçyılmaz ile konuştuk, Dinçyılmaz, “ Arabuluculuk uyuşmazlık yaşayan kişilerin tarafsız bir üçüncü kişiden yardım alarak konuları müzakere ettikleri bir uyuşmazlık çözüm yoludur“ diye konuştu.

Uyuşmazlık için çözüm yolu; Arabuluculuk
20.08.2019
A+
A-

Arda EKİNER

Kimlerin arabuluculuk yapabileceği konusunda konuşan Av. Dinçyılmaz, “ Hukuk Fakültesi mezunu olan 5 yıl süreyle meslekte görev yapmış ayrıca Türk vatandaşı olmak ve sabıkasın olmamak gibi şartları da sağlayan kişiler, önce bir eğitim alıyorlar ardından ise bir sertifika programına dahil oluyorlar. Sertifikalarını temin eden kişiler yazılı sınava girmek zorunda bu aşamadan sonra ise mülakat’a tabi tutuluyorlar. Mülakat’ın ardından arabuluculuk Daire Başkanlığına sicil kaydı yapılıyor, sicile kaydı olmayan kişiler kesinlikle arabuluculuk hizmeti veremiyor“ ifadelerini kullandı. Sonrasında, Av. Dinçyılmaz, “ Taraflar arasında bulunan uyuşmazlık arabuluculukla kapatıldıktan sonra bir daha davaya konu olamıyor. Avrupa ve Amerika’da çok uzun yıllardır uygulamada olan bir sistem bu sistem çünkü orada yargı, davalar ve Avukatlık ücretleri çok pahalı. Bu sebeple insanlar arabuluculuk yoluyla daha kısa sürede daha az maliyetlere sonuçlara ulaşabildikleri için oralarda daha sık uygulanan yaygın bir hizmet. Ülkemize getiriliş sebeplerinden birisi yargıdaki tıkanma çünkü çok fazla dava var, çok uzun sürelerde bitiyor ve insanların adalet duygusu zedeleniyor“ şeklinde konuştu.  Bir iş mahkemesinde alacak davasının kesinleşmesiyle birlikte 3, 4 yıl sürdüğünü belirten Av. Dinçyılmaz, “ Dava bittiğinde işçi karşısında iş verenini bulamıyor bile çünkü iş yeri batmış oluyor, ama arabuluculukla kişi alacağının belki tamamını alamasa bile büyük bir kısmını tahsil ederek bitirmiş oluyor, bununla beraber dava daha kısa sürede sonuçlanmış oluyor“  dedi.

MASRAFI DAHA AZ

Arabuluculuğun Türkiye’de yer almasının en önemli sebeplerinden birinin de masrafının az olması diye konuşan Dinçyılmaz, “ Adliyedeki arabuluculuk bürolarına gidilerek başvuru yapılıyor, başvurusu yapılan kişi sisteme giriliyor ve sistem sıradaki arabulucuya işi atıyor. Arabulucu dosya kendine geldikten sonra 3 hafta içinde taraflar arasında görüşmeyi sağlayarak dosyayı kapatmak zorunda, 1 hafta da kendinden verebiliyor en fazla 4 hafta sürebiliyor bu süreç.  1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ticari alacaklarda da arabuluculuk sisteminin zorunlu hale getirildiğini açıklayan Av. Dinçyılmaz, “ Örneğin bir alacağınız var ve icraya koyuyorsunuz itiraz ediyor karşı taraf itirazın iptali davası açılması gerekiyor ama tabi taraflardan biri ticari şirketse bunda dava açabilmek için önce arabulucuya gidiyorsunuz ardından ticaret mahkemesinde gidiyorsunuz. Sigorta şirketleriyle olan davalarda alacak ve tazminat talepli davalarda artık zorunlu bir arabuluculuğa gitme öngörüldü, bunda da aynı şekilde taraflar anlaşırsa arabuluculuk asgari ücret tarifesi üzerinden ücret tarifelendirmesi yapılıyor anlaşamazlarsa ilk 2 saat devlet tarafından ödeniyor.

GİZLİLİK ESASI VAR

Arabuluculuk hizmetinin aynı zamanda gizlilik esası olduğunu aktaran Dinçyılmaz, “ Bazı önemli büyük şirketler defterlerinin incelenmesini istemiyorlarsa, yada bazı problemlerin ortaya çıkmasını istemiyorlarsa arabulucu aracılığıyla iş halledildiği zaman ne bilirkişi defterlerini inceliyor nede davaya ilişkin gazetelere haber çıkıyor buda o anlamda gizlilik esasına göre bunu talep eden firmalara avantaj sağlayabiliyor“ diye konuştu.

ARABULUCU HER İKİ TARAFA DA EŞİT

Arabuluculuğun aynı zamanda eşitlik ilkesinin de olduğunu açıklayan Av. Dinçyılmaz, “ Arabulucu her iki tarafa da eşit mesafede onları dinleyip aralarındaki anlaşmazlığı gidermekle yükümlü ama hiçbir şeklide hukuki olarak bir bilgi verme zorunluluğu yok, sadece Avukatınız var mı ? şunlardan haberiniz var mı gibi ucu açık sorularla yönlendirme yapabilir“ dedi.   

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.