Turgay Erdem’den Muharrem İnce tepkisi: “Algı yarattılar”

Kent Bursa ekibi siyasetin ve belediyelerin nabzını yoklamayı sürdürüyor. Kent Bursa Gazetesi’ni ağırlayan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Muharrem İnce’nin Bursa ziyareti başta olmak üzere pek çok konuda önemli açıklamalar yaptı.

Turgay Erdem’den Muharrem İnce tepkisi: “Algı yarattılar”
26.01.2023
A+
A-

ESRA KURAK CAN

Bursa gündeminin yoğun olduğu bugünlerde ziyaretlerini sürdüren Kent Bursa Gazetesi’nin yeni durağı Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem oldu. Sorumlu Yazıişleri Müdürü Hıdırcan Kaya ve muhabir Esra Kurak Can’ın sorularını yanıtlayan Erdem, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Fay hatları nedeniyle OSB bölgelerinin tehdit altında olduğuna yönelik endişelere ilişkin konuşan Başkan Erdem şunları söyledi: “Fay hatlarıyla ilgili biz bir çalışma yaptık. Daha çok bizi etkileyen Kuzey Anadolu fay hattının Gemlik Körfezi‘nden de bağlanan bir hattı var. Aslında en büyük tehlikelerden bir tanesi o şu anda. Beklenen yani İstanbul depremi olarak söyleniyor ya, Kuzey Anadolu fay hattının Kocaeli’ye kadar olan kısmının kırılması gerçekleşti. Bundan sonra Tekirdağ’a kadar olan bu hatta yani Avcılar’ın önündeki o çukurda deprem beklentisi var. Bizi asıl korkutan o. Uzmanlar yedi şiddetinde bir depremi çıkartabilir endişesi taşıyorlar. O da tabii İstanbul’u etkilediği gibi bizi de bu bölgeyi de etkileyecektir. Organize sanayisinde bir fay hattı geçmiyor ama tabii orası da 1972 yılında kurulmuş olan fabrikalarda o tarihlerden beri güçlendirilmediği için böyle bir endişe taşıyor olabilirler.”

“ÜLKELERİN ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPMASI LAZIM”

İklim krizine ilişkin değerlendirmede bulunan Turgay Erdem, “Biliyorsunuz Paris Anlaşması‘na imza atan ülkeler var, karbon emisyonunu azalttırma konusunda. Her ülke kendi üzerine düşen görevleri yapmak zorunda. Eğer bunları yapmıyor ve o ülke eğer Paris Anlaşması’na ya da karbon azaltılmasına yönelik olarak anlaşmalara imza atmıyorsa burada ciddi anlamda dünyayı tehdit eden bir şey olacağını düşünüyorum. Dünyada bu anlaşmaya imza atmamış bir tane üye ülkenin bile kalmaması lazım. Herkesin bu anlamda üzerine düşen görevi yapması lazım. Eğer 2050 yılına kadar bu anlaşmalara imza atmaz ve karbon emisyonunu azaltmazsak Dünya bir buçuk derece kadar sıcaklığı artacak. Dünyanın bir buçuk derece sıcaklığının artması demek dünyanın daha sonraki zamanlarda yaşanamaz hale gelmesi demek” diye konuştu.

MUHARREM İNCE’NİN BURSA PROGRAMI: “ALGI YARATTILAR”

Muharrem İnce’nin Görükle’de gerçekleşen gençlerle buluşma programına ilişkin konuşan Turgay Erdem, “Konunun bizimle ilgisi yok. Yer bize ait olan bir yer değil. Salon Çağdaş Eğitim Kooperatifi‘nin bir salonu. Belediyenin gibi görünse de bizim hiçbir kullanım hakkımız yok. Nilüfer Belediyesi’ne bir yazı yazsalar biz buradaki salonu istiyoruz diye böyle bir yazı yok. Yani bizden tahsil istemekle ilgili talepleri yok. Tamamen yazışmaları Çağdaş Eğitim Kooperatifi üzerinden yapıyorlar. Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin bir prensibi var. Siyasi partilerin hiçbir şekilde çalışmalarına yer vermiyorlar” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Görükle’deki programının mübadele çalıştayı kapsamında bir ziyaret olduğunu vurgulayan Erdem, “Ama Muharrem İnce’ninki tamamen gençlere yönelik bir siyasi propaganda çalışmasıydı. Ama onlar biraz algı yarattılar. Ben de açıkçası ayıpladım. Muharrem Bey’i severim ikili ilişkilerimiz de vardı. Ama ben gerçekten çok üzüldüm” ifadelerini kullandı.

NİLÜFER BU YIL 9’UNCU SIRADA

Nilüfer Belediyesi’nin İnsani Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) 9 alt endekste yapılan araştırmalar sonucu belirlediği İnsani Gelişme Endeksi-İlçeler 2021 sıralamasında, 9’uncu sırada yer almasını değerlendiren Başkan Erdem, “Türkiye’de daha önceki yıllarda aslında beşinciliğimiz, altıncılığımız da var. Biz de bunun için mücadelesini veriyoruz ama her zaman yani uzun yıllardır ilk on içerisinde yer alıyoruz. Bu sene de 9’uncu olarak yerimizi aldık. Bütün ilçelerde olduğu gibi yaşayan sürekli gelişen ilçeleriz bizler. Mesela o ilçeler standartlarına baktığımız zaman içerisinde Kadıköy var. Çankaya var, Şişli var. Mesela bir Kadıköy’ü ele aldım. Kadıköy’de ne sanayi vardır. Ne de gelişecek olan bir yeri vardır. Yani bir tarafında deniz bir tarafında da diğer ilçelerle sınırlı olan bir bölgedir. Biz öyle değiliz ki bizde yedi sekiz tane sanayi bölgesi var. Bir de yeni gelişen bölgelerim var. Ve buralara yeni yeni planlar yeni yeni yollar, yeni sosyal alanlar, yeni yapılar yapmak zorundasın. Yani biz diğer ilçelerden biraz daha şanssızız ama buna rağmen ilk on içerisinde yer almamızda hem Nilüfer’in hem de Nilüferlerin başarısı olarak görüyorum” şeklinde konuştu.

GÖLYAZI’NIN DURUMU

Küçük Venedik olarak adlandırılan ve Avrupa’nın en güzel 30 kasabası arasında gösterilen Gölyazı’nın turizm açısından yeterince değerlendirilip değerlendirilmediği yönündeki soruya Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem şu cevabı verdi: “Hem tarihi dokusuyla, hem doğal yapısıyla bizim için çok önemli bir yer. Sıkıntı ne biliyor musunuz? Orada planlama açısından çok ciddi sıkıntı var. Evet, orada daha önce koruma amaçlı imar planı vardı, iptal edildi. Daha sonra bir koruma planı daha yapıldı. O da iptal oldu. Yani şu anda orası nasıl korunacağını bile bilmeden yapılmış. Sadece geçici yapılanma koşullarıyla faaliyet gösteren bir alan. Biz bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gitmiştik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dedi ki buralarla ilgili özel imar plan çalışması yapılsın. Neye takılıyor biliyor musunuz? Sadece sulak alanlarla ilgili olan alana takıyor. Yani kıyı kenar çizgisine takılan bir yer burası. Çok enteresan. Gölün içerisinde küçük bir adadır orası aslında. Köprüyle bağlanıyor. Ve tamamı gölle çevrili. Maalesef kaçak yapılarla orayı kirleten insanlar var. Bunlarla ilgili de bir taraftan mücadele vermek zorunda kalıyorsun. Dolayısıyla bizim yaptığımız şeyler biraz görünürlüğünü artırmak, biraz şekil vermek, birkaç çiçek dikmek… Şu anda arkeolojik kazılar yapıyoruz orada üniversiteyle beraber. Çok güzel bir. Amfi tiyatro var. Yavaş yavaş o kazıları yaparak orasını da gün yüzüne çıkartmaya çalışıyoruz. Adada Manastır var. O manastır Kız Adası adını vermiş olduğumuz bir yerde. Bizim yaptığımız yapabileceğimiz bu kadar. Bu işe aslında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el atmalı…”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.