ANALİZ- UKRAYNA RUSYA  SAVAŞI

26.02.2022
A+
A-

Avrupa’nın itelemesi, ABD’nin körüklemesi, NATO’nun tahrikleri, bugündü yarındı, bin türlü havadisin medyada döndüğü Ukrayna ile Rusya arasındaki krizin savaşa dönüşmüş hali, Putin’in Donetsk ve Luhansk’ı tanımasıyla resmen başladı diyebiliriz. Her ne kadar Putin Ukrayna’yı işgal etme planımız yok dese de, operasyona dört bir koldan ve füze saldırısıyla başlaması açıkça işgal izleri taşımaktadır. Şimdilik hedefte sadece askeri noktalar var gibi duruyor. Bazı medya kuruluşlarının sivil zayiatlar olduğu yönündeki haberlerini de görmekteyiz. Eski Sovyet günlerinin hayalini kurduğunu düşündüğüm Rusya daha ne kadar ileri gidecek, ilerleyen süreçte göreceğiz.

Nilüfer Belediyesi

Almanya Rusya’nın tutumuna cevaben bir adım attı. Kuzey Akım 2’nin en büyük ortağı olan Almanya bu vesile ile transit geçiş hattından kazanacağı milyarlarca avrodan da feragat etmiş oldu. Amaç Rusya’yı ekonomik açıdan sıkıştırmak. Ancak bu hâl 2 duruma yol açacak. Yazalım..

1) Türk Akım doğalgaz hattı kıymete binecek.

1-a) Bazı ülkeler Türk Akım üzerinden doğalgaz için Rusya’nın politikalarını kabul edebilir konuma geçebilirler.

1-b) Rusya kaynağı satmak için ne fiyat biçersek kabul etmek zorunda kalabilir

1-c) Bu durum en çok bizim işimize yarayabilir

2) İsrail ile Türkiye arasında kurulacak doğalgaz boru hattı ile İsrail gazı Avrupa’ya taşınmış olacak. Bize de transit nakil hattından hatırı sayılır miktarda bir gelir bırakacaktır..

İki yönden de kârlı gibi duruyor,

Ancak;

Her ne kadar bizim için avantajlı gibi dursa da, savaş (işgal) süreci ile ilgili devletimizin bu konudaki tutumu nettir ve asla böyle bir işgali/harekatı kabul etmemektedir. Bu da iki devlet arasında handikap’a neden olacaktır. Rusya elindeki kaynağı satmak için ya yeni bir güzergah (çok zayıf ihtimal) yapacak ya da orta Asya pazarına yönelmek zorunda  kalacaktır. Keza bölgede zaten zengin doğalgaz rezervleri bulunmaktadır. Elinde kaynak varsa mutlaka satarsın. Ancak rezervin büyüklüğü, büyük pazarlara girmeye zorlar. Avrupa pazarı Rusya için idealdi ancak Putin ihtiyacım yok dedi.

Putin’in eski Sovyet bakiyeleri çıkışını hatırlayın.. Her ne kadar eski Sovyet ülkelerinin hükümetleri Rusya’yı desteklese de halkları Ukrayna’dan taraf..

Ayrıca;

İşgal edilen bölgeye, Aşkenazlar yerleşir ise (proje bu yönde) uzun vadede toprak bütünlüğü sağlanmış bir Rusya düşünmek hayal olur.

Kontrolsüz güç, güç değildir.

Rusya kontrol edemeyeceği kadar geniş bir alana yayıldı. Suriye’de aktif olarak bulunurken, Libya’da Wagner ile operasyonlar düzenlemiş, Kazakistan’da halk ayaklanmasına destek çıkarken şimdide Ukrayna karşımızda. Yemen’de Husiler ile de dirsek temasında olduğunu zaten biliyoruz.

Farklı bir açı’ya da geçelim:

Biz Ukrayna ile ilişkiler kurmaya başladığımızda Rusya bölgeyi kaşımaya başladı.

Biz Libya’ ya giderken karşımızda yine Rusya vardı.

Suriye’de çoğunlukla Rusya ile karşı karşıyayız.

Kazakistan’a akıllı şehirler kuracağız dediğimizde akaryakıt zammı sebebiyle ortalık karıştı. Sonrası zaten malum…

Peki ulusal tabanlı Rus devleti, neden her cephede karşımıza çıkıyor?

Çünkü engellenmesi gereken bir güç NATO diğeri AB ise öteki güç TÜRKİYE’dir. Putin AB ve ABD karşıtı hamleler yaparken bizi de engellemiş oluyor.

Bir başka açıya daha değinmenden edemeyeceğim.

Pasifikte Çin Tayvan’ı, Rusya’nın Ukrayna benzeri bir durumla almak için kolları sıvamış vaziyettedir. Bu durumda bugün-yarın patlamak üzere bekliyor. Sanki dünya genelinde bir kıvılcım bekleniyormuş gibi bir vaziyet görmekteyim. Bu kıvılcımı Rusya yakmış olabilir.

Malumunuz ülkemizin de Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün bozulması sebebiyle doğan Misak-ı Milli haklarımız bulunmaktadır. Hatta Irak için şartlar tamamen oluşmuş, Suriye’de de oluşmak üzeredir. Bu kıvılcım bizim olan toprakları yeniden kendimize bağlamamız için fırsat olarak görülebilir. Dikkatini Doğu Avrupa’ya vermiş bir Rusya, uzayan savaş koşullarında zorunlu olarak Suriye’den çekilmek zorunda kalacaktır. Hem de kalıcı olarak!

İngiltere Rusya ile olan bütün ikili ihracat lisanslarını askıya aldı. İngiltere’nin yaptırımlarının, tüm büyük Rus bankalarını, 5 Rus oligarkı ve 100’den fazla şirket ve kişiyi hedef aldığı yönünde. Ayrıca başbakan Boris Jonhson, VTB Bank’ın “derhal” tüm varlıklarının dondurulacağını söyledi. VTB bank, Rusya’nın en büyük ikinci finans kurumu. ABD’nin yaptırım getirdiği 5 Rus bankası; VTB, Sberbank, Bank Otkritie, Sovcombank OJSC, Novikombank ise hepsi birbirinden büyük finans kurumları. Şu ana kadar en etkili tepki gösterenin İngiltere olduğunu söyleyebilirim. Tabi yaptırım süreci devam edeceğe benziyor. Aslında bölgedeki tansiyonun asıl muhatabı doğrudan bu kadar büyük yaptırımdan sonra İngiltere-Rusya kapışması demek yanlış olmaz. Hani bir söz vardır; Bir derede iki balık kavga ediyorsa, oradan az önce kesin bir İngiliz balık geçmiştir. Durumun özeti aslında birazda budur.

Ukrayna’dan halen Avrupa’ya gaz akışı devam ediyor. Bu da Zelenski’nin, ‘bakın savaş halindeyim ama halen size doğalgaz gönderiyorum, yardımcı oluyorum, sizde bana yardımcı olun’ haykırışıdır. Avrupa’nın umurunda olduğunu sanmıyorum. Bazı şeyler uzun vadede ortaya çıkacak, göreceğiz. Yakında Türk Devletleri Teşkilatına tam üye olmak için başvuru yapacak. Çünkü tutunacağı başka dalı olmadığını fark edecektir. Sadece bu başvurusu biraz uzun vadede gerçekleşebilir.

Bugün uzun yazdık. Hakkınızı helal edin

Selam ve Dua ile…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.