Bürokrasi ve bilim penceresinden folklor I

02.12.2021
A+
A-

Millî Eğitim Temel Kanunu ( 1739 sayılı ) 2. Maddesinin 2. bendinde“..  Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek; …, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak …seçkin bir ortağı yapmaktır.”  İfade edilmektedir.

  1. maddesinde ise “…Resmi, özel ve gönüllü her kuruluşun eğitimle ilgili faaliyetleri, Milli Eğitim amaçlarına uygunluğu bakımından Millî Eğitim Bakanlığının denetimine tabidir.”  denilmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve görevleri hakkındaki kanunun 2. maddesinde “…Millî Eğitim Bakanlığının görevleri şunlardır: a)  ……, Türk milletinin millî, ahlakî, manevî, tarihî ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren, …… bütün eğitim ve öğretim hizmetlerini planlamak, programlamak, yürütmek, takip ve denetim altında bulundurmak,..” denilmektedir.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 3289 sayılı Kanununun 2.maddesinde“…Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır:

  1. a) (14.03.1991 tarih ve 3703 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle değişen şekli.) Vatandaşın ve okul dışı gençlerin fizik, moral güç ve yeteneklerini sağlayan beden eğitimi, oyun, cimnastik ve Spor faaliyetlerini sevk ve idare etmek; gençliğin boş zamanının değerlendirilmesine ilişkin hizmetleri yürütmek,”) olarak sıralanmaktadır.

“.. Bu Yönetmelik, 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. ..”) Söz konusu yönetmeliğin 6.maddesinin “Yarışmalara katılacaklar ve katılma şartları”   bölümünde ve ayrıca diğer maddelerinde de, yarışmaların yalnızca Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından tescili yapılmış kulüpler arasında yapılacağı belirtilmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretim Kurumları ve Öğrenciler arası Spor, Sosyal ve Kültürel Yarışmalara ile İzcilik Faaliyetleri Ödül ve Disiplin Yönergesi 1. maddesinde amaç açıklanmaktadır. “.. Bu Yönergenin amacı; Türk Milli Eğitimin amaç ve temel ilkeleri doğrultusunda, eğitim kurumları arasında yurtiçinde ve yurtdışında düzenlenen her tür ve kademedeki spor,“halk oyunları, halk müziği”, satranç ve izcilik faaliyetlerindeki disiplin ve ödüllerin esas ve usullerini düzenlemektir.

  1. maddesinde kapsam anlatılmaktadır. “.. Bu Yönerge; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumları arasında yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen, her tür ve kademedeki spor, halk oyunları, halk müziği, satranç ve izcilik faaliyetlerine yarışmacı ve yönetici olarak katılan ve yarışmalarda görev alan yönetim kademelerindeki görevlilerin ödül ve disiplin ile ilgili ve işlemlerini kapsar..”

21.05.1986 tarihinde kabul edilen ve 28.05.1986 gün ve 19120 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 3289 Sayılı Gençlik ve Spor  Genel Müdürlüğünün  Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 23 Mart 1991 gün ve 20823 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 3703 sayılı Kanun ile değişiklik yapılarak (Madde:9 ) Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün okul dışı gençlerle ilgili spor, izcilik ve gençlik faaliyetlerini düzenlemekle görevli olduğu hüküm altına alınmış, Örgün ve Yaygın Eğitim  Kurumları  kapsam dışı tutulmuştur.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürülen halk oyunları çalışmaları daima bir Eğitim ve Kültür faaliyeti olarak değerlendirilmiştir.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.