DİKKAT: ARKTİK OKYANUSU

26.03.2022
A+
A-

Dünya Ukrayna-Rusya krizine kilitlenmişken Arktik okyanusundan gelen enerji rezervi haberleri, bölgeye kıyısı olan Rusya, ABD, Kanada, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerde heyecana neden oldu. Ayrıca bölgede faaliyetleri olan Türkiye’yi de doğrudan ilgilendirmektedir.

Bölgede açıklanan 48 trilyon metreküp doğalgaz rezervi, dünya doğalgaz rezervinin %25’ine denk gelmektedir. Aynı zamanda açıklanan 90 milyar varil petrol rezervi, dünyada tespit edilen rezervin %6’sına tekabül etmektedir. Hal böyle olunca bölgede bir soğuk savaş verilmektedir. Rusya, 124 bin kilometre kıyı şeridi ile en geniş bölgeye sahip olduğu için büyük bir avantajın sahibi olmaktadır. Bunun yanında Rusya küresel ısınmanın etkisiyle incelen buz tabakasını nükleer buz delici gemileri ile kırıp, dünyaya yeni bir deniz rotası da kazandırmış oldu. Ayrıca bölge Çin’in, yeni İpek Yolu projesinin deniz yolu hattını da oluşturmaktadır. Açılan bu güzergah ile Avrupa’nın Asya’ya olan deniz yolu mesafesi de yarı yarıya düşmektedir.

1982 Deniz hukuku anlaşmasına göre bölge açık deniz kabul edildiği için herhangi bir devletin hegemonyası altında kalmıyor. Yani isteyen her devlet uluslararası anlaşmalar gereğince bölgede faaliyette bulunabilir.

 

Türkiye Ayağı

İlk Türk Bilimsel Seferini ise 2019’da gerçekleştirerek araştırmalar yapmaya başlamıştır. Türkiye’nin Svalbard Antlaşması’nı imzalaması ile diğer taraf devletlerin vatandaşları gibi, Türk vatandaşlarına da adalarda ve karasularında denizcilik, madencilik, endüstriyel veya ticari faaliyetlerde bulunma hakkı eşit olarak verilmiş olacaktır. Ayrıca devletimiz dış politika anlamında ciddi bir itibar da kazanmış olacaktır. Hâlâ gözlemci devlet olmak için başvurusu onaylanmamıştır.

Devletimize güvenin!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.