DÜNYA ISINIYOR DÜNYA YOK OLUYOR… 

DÜNYA ISINIYOR DÜNYA YOK OLUYOR… 
06.08.2023
A+
A-

İklim değişikliği, son yıllarda dünyayı tehdit eden en önemli unsurlardan birisi. Bu durumu sıcaklıkların birden düşüp birden yükselmesiyle anlayabiliyoruz. Bir gün çok sıcak bir güne uyanırken diğer gün ise yağmurlu bir güne-üstelik 10 derece birden sıcakların düşmesiyle- uyanabiliriz.

HIDIRCAN KAYA

İklim değişikliği ile nasıl mücadele edilecek, insanoğlunun çevreye etkileri ve doğanın bize mesajı gibi konuları bir yazıda derleyeceğiz. İklim değişikliği ile birçok ülke mücadele ediyor, paneller düzenlenip çözüm yolları sunuluyor. Buna istinaden Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, küresel iklim değişikliğinin ana nedeninin sera gazı emisyonlarında insan faaliyetleri sonucunda gözlenen artış olduğunu ortaya koydu.

NEDENLERİ…

Başta kömür olmak üzere fosil yakıtların yakılması, atmosferdeki karbondioksit oranının artmasındaki ana sorumludur. IPCC’ye göre 2004 yılındaki insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının yüzde 56’sı fosil yakıt kullanımında ortaya çıkan karbondioksite aittir. Ormansızlaşma da yüzde 17’lik bir paya sahiptir. Fosil yakıtlar arasında ana sorumlu olarak “kömür” karşımıza çıkar. Küresel ölçekte birincil enerji talebinin yüzde 27’si kömürden sağlanırkenenerji kaynaklı sera gazı emisyonlarının yüzde 43’ü kömür kaynaklıdır. Kömürü yüzde 36 ile petrol, yüzde 20 ile doğalgaz takip eder.

ETKİLERİ NELER? HAYATIMIZDA NE DEĞİŞTİ?

İklim değişikliğinin etkisi sadece sıcaklıklardaki artıştan ibaret değil. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisinde artış, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, okyanusların asit oranlarında artış, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan toplulukları da ciddi risk altındadır.

BİZİ NELER BEKLİYOR?

  • Sıcaklık artışı 2030’lu yılların sonuna kadar sınırlı kalacak, bu dönemden sonra hızlı bir artış gözlenecek.
  • Mevsimsel ve bölgesel farklılıklar göstermekle beraber sıcaklık artışının kış mevsiminde 4°C, yazın ise 6°C civarına ulaşması bekleniyor.
  • Kış yağışlarında Türkiye’nin genelinde azalma görülürken bir tek Kuzey Anadolu’nun doğu yarısında yağışlarda artış görülecek.

BİREYSEL OLARAK NE YAPABİLİRİZ?  

  • YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA YÖNELMELİYİZ
  • GEREKSİZ ARAÇ KULLANIMINI AZALTMAK VE BİSİKLET YA DA TOPLU TAŞIMAYA YÖNELMEK
  • TASARRUFLU ENERJİ SINIFINDA YER ALAN BEYAZ EŞYALARI TERCİH ETMEK
  • ATIK KULLANIMINDAN KAÇINMAK, PLASTİK POŞETLERİ DOĞAYA BIRAKMAMAK
  • KÖMÜR YERİNE DAHA TEMİZ ENERJİ KAYNAKLARINA YÖNELMEK

BUZULLAR ERİYOR…

Son zamanlarda küresel ısınmanın da artması nedeniyle Hindukuş ve Himalayalar’daki buzulların yüzde 75’i bu yüzyılın sonuna kadar eriyebilir. Bölgedeki buzullar 2010’lu yıllarda önceki 10 yıla kıyasla çok daha hızlı eridiği görülüyor.

1 YILLIK DOĞAL KAYNAĞI 214 GÜNDE TÜKETTİK…

Gezegenin sunduğu 1 yıllık doğal kaynağın insanlar tarafından kullanımı ölçülerek hesaplanan Dünya Limit Aşım günü bu yıl 2 Ağustos olarak belirlenirken bu yılın kaynaklarını 214 günde tüketen dünya, gelecek yıldan borçlanmaya başladı.

BARAJLARIMIZDA SON DURUM…

Kış aylarının da kurak geçmesiyle beraber Bursa’nın en önemli iki barajı erimeye devam ediyor. Ocak, Şubat ve Mart aylarında Nilüfer ve Doğancı Barajı’nda su seviyesi ciddi oranda azalırken nisan yağmurlarıyla bir nebze olsun artmıştı. Mayıs ve Haziran aylarında ise barajlar dolup taşmıştı. Bugünlerde de barajlarda bir düşüş söz konusu iken Doğancı Barajı yüzde 71, Nilüfer Barajı ise yüzde 96 oranında bir doluluğa sahip.

SON IRMAK KURUDUĞUNDA…

Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bir önlem alınmadığı takdirde gelecek nesillere bırakabileceğimiz bir dünya ne yazık ki kalmayacak. İnsanoğlu maalesef para hırsı yüzünden doğayı katlediyor. En büyük kötülüğü kendisine, çevresine ve en önemlisi de gelecek nesillere yaptığının da farkında değil. Bu durum için çok güzel bir sözle bitirmek istiyorum: “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde, beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.