HAREKETLİ ÇOCUKLAR

15.09.2022
A+
A-

Değerli Kent Medya okurları sosyal medya bağımlılığı ve teknolojik gelişmelerle günden güne daha da hareketsiz bir toplum oluyoruz. Günümüz çocuklarının günlük yaşam aktivitelerini kendi çocukluğumuzla kıyasladığımızda bunu rahatça görebiliriz aslında. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki son 10 yılda çocuklarımızın sokakta geçirdiği zaman ve aktivite süresi gittikçe azalmakta. Bu azalmanın çocuğun sosyal gelişimine negatif etkisinin yanı sıra fiziksel anlamda da birçok yetersizliğe sebep olduğunu görebiliyoruz.

Salıncakta sallanmayan, kaydıraktan kaymayan, körebe  oynamayan çocuklar ne yazık ki hayatlarının ileriki dönemlerinde birçok denge-koordinasyon ve duyu bütünleme problemiyle karşılaşıyor. Kaslara ve kemiklere en çok uyarı verilmesi gereken bu gelişme evrelerinde fiziksel aktivite bakımından yetersiz kalan bu çocukların kas gelişiminde yetersizlikler de görüyoruz bu da  duruş bozukluklarına sebep oluyor. Özellikle okulların da yeni açıldığı bu dönemlerde kas gelişimleri yetersiz olan çocuklarımızın sırtına yüklenen o koca çantalar da bu problemleri daha da artırıyor tabi. Peki bunların önüne geçmek için neler yapabiliriz?

  • Çocuklarınız elektronik cihazlardan (tablet, telefon, televizyon) uzaklaştırarak açık havada haftada en az 3 gün egzersiz yapın.
  • Okul çantalarındaki gereksiz yüklerden kurtulun ve okul sıralarını çocuklarınız için uygun hale getirin.
  • Aktiviteleri çocuklar için eğlenceli hale getirmek motivasyon anlamında önemli olacaktır

Düzenli fiziksel aktivite çocuklarda,  egzersiz sırasında salınan hormonlar sayesinde

Stresin azaltılmasına yardımcı olurken, egzersizle birlikte enerji tüketiminin artmasıyla beslenmeleri düzene girmesine ve daha kaliteli bir uykuya da zemine hazırlayacaktır. Bununla birlikte düzenli egzersiz yapan çocukların motor becerilerinin daha gelişmiş olduğu yapılan çalışmalarla da ortaya konmaktadır.

Okulların açılmasıyla birlikte yorucu bir sürecin içine  girecek olan çocuklarımızın hem yükünü hafifletecek hem de gelişimine katkı sağlayacak en önemli unsurların başında olan fiziksel aktivitenin önemini birkez daha hatırladığımıza inanıyorum. Bir dahaki yazımda görüşünceye dek sağlıcakla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.