İlginç deneyimler ülkesi: Phuket 2

İlginç deneyimler ülkesi: Phuket 2
03.05.2025
A+
A-

Bir yeri anlamak, sadece onun güzelliklerini görmek değil; sokaklarında gezinip havasını solumak, insanlarıyla tanışıp kültürüne karışmaktır. Tayland’ın en renkli köşelerinden biri olan Phuket, sadece göz alıcı doğasıyla değil, çok katmanlı kimliğiyle de bize farklı bir dünyanın kapılarını araladı. Bu yazımda, yaşadığımız ilginç ve komik anlardan, egzotik tatlardan tanıdık tatlara uzanan deneyimlerimizden bahsedeceğim.

İREM ERBAŞ / GEZİ YAZISI

Phuket, yalnızca masmavi denizi ve altın kumlu plajlarıyla değil, aynı zamanda çok katmanlı kimliği, ilginç alışkanlıkları ve farklı kültürel dokusuyla da hem eğlenceli hem de unutulmaz bir deneyimdi. Tayland’ın kendine has özellikleri arasında gezinirken hem güldüğümüz hem de şaşkınlıkla karşıladığımız anlar yaşadık. Bu yazıda, Tayland’ın bir yanıp bir üşüdüğümüz havasından, pazarlık kültürüne, egzotik lezzetlerin keyfini çıkardığımız deneyimlere kadar, Phuket’in bize sunduğu unutulmaz hikayelere yakından bakacağız.

TAYLAND’IN İKİ YÜZÜ

Türkiye’nin soğuk havasından Tayland’ın nefes aldırmayan sıcak havasında bir anda kendimizi bulunca neye uğradığımızı şaşırmış olsakta bence asıl şaşırtıcı ve garip olay ise sokaklar dışında her yerin adeta Kuzey Kutbu gibi olmasıydı. Dışarıda gezerken ne kadar sıcaklayıp, terliyorsak kapalı bir alana girdiğimiz anda ise resmen üşüyorduk hatta soğuktan titrediğim anlar da olmadı değil. Klimaları o kadar açmaya gerek var mıydı gerçekten ey Taylandlılar?

Tayland’ın halkı daha ilk andan insana samimiyetini hissettiriyordu. Ülkenin sıcaklığından mı kaynaklı bilemiyorum ama gerçekten geneli çok sıcakkanlı ve güler yüzlü insanlar. Tabii ki her yerde olduğu gibi aralarında ters ve aksi insanlar çıkabiliyor özellikle satıcılar… Aman diyeyim bir şeyin fiyatını sorup almamazlık yapmayın dillerinden kurtulamazsınız ya da sizi anında oradan kovuyorlar insan neye uğradığını şaşırıyor. Anlık ne oluyor diye şok geçirip sonrasında kahkahalarla güldüğüm az an olmadı. Ayrıca Tayland’da pazarlık aşırı yaygın hatta pazarlık yapmadan alışveriş yapılmıyor bile diyebilirim. Almak istediğiniz ürünün fiyatını siz alana kadar düşürdükçe düşürüyorlar tabiri caizse. Mesela 800 Tayland Bahtı olan bir ürünü 300 bahta kadar düşürebiliyorlar. En sonunda beğenmezsen fiyatı al sen fiyat ver diye eline hesap makinesi tutuşturuyorlar bir anda. Tayland kesinlikle ilginç deneyimler ülkesi diyebilirim.

KÜLTÜRE ADAPTE OLMAK

Asya ülkelerinin genelinde eğilerek selamlaşma kültürü vardır illaki görmüşsünüzdür buna ek olarak Tayland’da teşekkür ederken ya da selamlaşırken sürekli iki elimizi birleştirmekten en sonunda bu kültüre bende baya ayak uydurdum hatta Türkiye’ye döndüğümde farkında olmadan bir süre daha bu alışkanlığı sürdürdüm diyebilirim. Birde Hintliler konuşurken hafifçe kafalarını sallarlar belki dikkatinizi çekmiştir onlardan da kafa sallama özelliğini kapmışım farkında olmadan e tabii o kadar çok aynı ortamda bulununca ister istemez adapte olmuşum ne diyebilirim.

(Phuket’te bir camii)

PHUKET’İN ÇOK KATMANLI KİMLİĞİ

Tayland’ın genel nüfusunun büyük çoğunluğu Budist ancak Müslüman nüfusta azımsanmayacak çoğunlukta. Özellikle Phuket’teki Müslüman topluluğu dikkate değer bir yer tutuyor. Phuket’te Müslümanların yoğunluklu olduğu bölgelerde birkaç camii de bulunuyor. Bizim otelimizde bu camilerden birinin hemen yanındaydı ve biz Ramazan döneminde gittiğimiz için sokaklarda ramazan için süslenmişti açıkçası Tayland’da böyle bir deneyim de yaşamak güzeldi. Phuket’te yerel halkın yanı sıra bizim gözlemlerimize göre çok fazla Hintli ve Türk bulunuyordu. Orada yerleşik olarak bulunan halk dışında turist olarakta bu iki millet yoğunluklu diyebilirim. Hatta öyle ki çok fazla Hint ve Türk restoranı bulunuyor adada. Phuket’in herhangi bir bölgesine giderseniz gidin illaki bir Türk restoranı bulabilirsiniz.

(Tapınak)

BURADA AÇ KALMAZSINIZ

Yeni tatlar denemeye açık bir insan olsam da Tayland deyince orada biz ne yiyeceğiz diye bir düşündüm seyahati planlarken. Hatta en çokta bu konuda düşünmüştük çünkü benim aksime kuzenim yeni tatlara özellikle de Asya mutfağına pek de sıcak bakmıyordu. Ona rağmen deneyebildiğimiz kadarıyla farklı lezzetleri de denedik, kendi damak tadımızdan da vazgeçmeden ve aç kalmadan memlekete dönüş yaptık. Tayland’ın popüler sokak lezzeti olan ‘Pad Thai’ ve ‘Mango Rice’ benim özellikle denemek istediğim lezzetler listemdeydi. ‘Pad Thai’ her yerde bulunan bir yemek olmasına rağmen güvenilir ve temiz bir yerde yemek istediğim için bir an yiyemeden gitmekten korkmuştum ancak otelimizin yakınındaki helal yemek satan Müslüman kadınların işlettiği restoran bir akşam gözümüze çarptı ve gerçekten çok güzel bir ‘Pad Thai’ yedim. Biz genel olarak yemek yiyeceğimiz yerlerin helal sertifikalı restoranlar olmasına özen gösterdik hem damak tadımıza uyumu açısından hem de güvenilirlik olarak. Ve Phuket’te Müslüman nüfusun yoğunluğundan dolayı bu konuda hiç sıkıntı çekmedik. Yani ben Tayland’a gitmek istiyorum ama orada ne yerim diye sakın düşünmeyin burada asla aç kalmazsınız.

(Pad Thai)

Yeni bir tat olarak denediğimiz diğer bir yemek ise her yerde görüp neymiş bu dediğimiz ‘Roti’ydi. Siz Roti dediğime bakmayın bildiğiniz gözleme kendisi. Tatlı ve tuzlu olarak birçok çeşidini yapıyorlar biz o an tatlı yemek istediğimiz için muzlu ve çikolatalı olanını tercih ettik çokta farklı bir tat değildi aslında dediğim gibi bildiğiniz gözleme hamurundan yapılıyor ancak keyifle yedik tabii ki.

(Roti)

ÇAYSIZ ASLA

Üniversite yıllarımda kazandığım çay bağımlılığı sebebiyle o çayı içmediğim gün resmen başım ağrıyor diyebilirim. Ve bu uzun seyahate çıkarken yanıma tabii ki bir paket sallama çay almayı da ihmal etmedim ancak onu açmamıza gerek kalmadı çünkü beklemediğim bir şekilde otelimizde dahi çay vardı. Bir Türk çayının yerini tutmuyordu ancak en azından kahvaltımızda bize eşlik etti. Ama burada güzel bir Türk çayı içmekte mümkün çünkü az önce bahsettiğim gibi çok fazla Türk restoranı var. Otelimizin yakınındaki Türk restoranı bize adeta her akşam ‘çayhane’ oldu. Sanki çölde susuz kalmışımda su bulmuşum gibi hissettim burayı bulunca.

Tabii ki bir gazeteci olarak da durmadım buranın işletmecisi ile hemen bir röportaj da yaptım. Bangkok seyahatimize geçmeden önce sizlerle o röportajı paylaşmak istiyorum. Tayland’da bir Türk restoranın hikayesini beklemede kalın.

(Mango Rice)

“NAMASTE”

Son olarak ilginç ve komik bir anı anlatmak istiyorum sizlere. Dünyanın bir ucunda insan memleketlisini görünce tabi ayrı bir seviniyor. Phi Phi turu sırasında tanıştığımız bir Türk çift ile ayaküstü kısa ama samimi bir sohbet ettik. Başlarına gelen ilginç olayı anlattıklarında anlık bir şaşkınlığın ardından kahkahalarımızı tutamadık açıkçası. Olay şu ki; beyefendinin alnında ben bulunduğu için bütün seyahatleri boyunca karşılaştıkları Hintliler önünde eğilerek ‘namaste’ diye selamlamışlar kendisini. “İlk şaşırdık ne olduğunu anlayamadık derken bir oldu, iki oldu en sonunda bende onlara ayak uydurdum ve eğilerek selamlaşmaya başladım. Kendimi önemli bir insan gibi hissettim” diye anlattı bu olayı. Bu sohbetten sonra Hint kültürünü daha da merak ettim diyebilirim. Bir gün orayı da yakından deneyimlemek isterim.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.