KADINLARIN GÜCÜ İŞLESİN İSTİYORUZ

KADINLARIN GÜCÜ  İŞLESİN İSTİYORUZ
19.12.2023
A+
A-

Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği Başkanı Şeyda Şençayır ve Başkan Yardımcısı Nazan Akıncı, gazetemize ziyarette bulunarak kadınların iş hayatındaki yerini değerlendirdi. Kız çocuklarının okuma oranının artması konusundaki çalışmalarını aktaran Şençayır, kadınların gücünün işlemesini istediklerini vurguladı.

SEMA NUR AVŞAR

Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği Başkanı Şeyda Şençayır ve Başkan Yardımcısı Nazan Akıncı, Kent Bursa Gazetesi’ne ziyarette bulundu. Güçlü kadının güçlü toplum demek olduğunu hatırlatan Başkan Şençayır, “Cumhuriyetin 100. yılı ile bilirlikte yüzlerce güçlü iş kadını ile daha güçlü bir BUİKAD inşa etme mottosuyla yola çıktık. Bunun ışığında projeler oluşturulmaya başlandı. Bu projelerde komisyonlarımızın hem kendi iç enerjilerini bütünleyici bir şekilde devam ettiriyor hem de bizim için sürdürülebilir projeler üretiyorlar. BUİKAD’da bayrak değişimi 25 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşti. Yönetim kurulu olarak tam gün süren bir çalıştay hazırlayarak yön haritamızı belirledik. Kasım ayında faaliyetlerimize hemen başladık. Toplamda 6 komisyonumuz var. Bunlar, Genç Girişimcileri Geliştirme Komisyonu , Sosyal Sorumluluk Komisyonu, Üyelik İlişkileri Komisyonu, Kültür Sanat Organizasyon Komisyonu, Yeşil Gelecek Komisyonu ve Dijital Dönüşüm Komisyonu (Yeni)” ifadelerini kullandı.

“KIZ ÇOCUKLARI BİZİM GELECEĞİMİZ”

BUİKAD için ilk kez gerçekleşecek projeden bahseden Şençayır sözlerine şöyle devam etti: “18-19 Aralık ‘Girişimcilik Haftası’ nedeniyle Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde üniversite öğrencilerinin katılacağı girişimcilik buluşmalarımız olacak, bizim adımıza çok önemli çünkü BUİKAD için bu yıl ilk defa gerçekleşiyor. Bu projenin sürdürülebilirlik açısından gelenekselleşmiş bir hal almasını istiyoruz. Hemen akabinde 16 yıldır süregelen marka projemiz “Noktalama Projesi” yer alıyor. Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi 3. Ve 4. sınıf kız öğrencilerinin kariyerlerine adım atarken farkındalık yaratmak amacıyla onlara ışık oluyoruz. BUİKAD üyelerinden oluşan gönüllü koçlarımız geçmiş dönem başkanımız Özlem Baş Bayraktar tarafından çeşitli eğitimler alıyor.  İş kadınları ve Yöneticiler Derneği olarak kız çocukları bizim geleceğimiz, biz onlar için çalışıyoruz, amacımız onlara yol göstermek.”

“KADIN VARSA İMKÂNSIZ YOKTUR”

600 kız öğrencinin hayatlarına dokunduklarını ve bunu ivedilikle devam ettireceklerini anlatan Şençayır, “Bizler hepimiz birer iş kadınıyız, rol model olmak adına öğrencilerimize gönüllü koçluk yapıyoruz. Şu ana kadar 600 kız öğrenciye ulaştık, onlara farkındalık yarattık. Ekim ayında start verdiğimiz “Zirveden Gelen Topuk Sesleri” projemizde Arzu Sabancı’yı konuk ettik. Sabancı’da bize rol model olarak kendi başarı hikâyesini anlatı. Dışarıdan katılımında çok olduğu güzel bir program gerçekleştirdik.  Bursa Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde 28 Kasım’da “Yapabilirsin” belgeseliyle sevgili Tuluhan Tekelioğlu’nu ağırladık. Yapabilirsin belgeseli de bizlere ışık oldu. Tam da Cumhuriyetin 100. Yılına yaraşır “Kadın varsa imkânsız yoktur yapabilirsin, yapabiliriz” dedik. Bu bizim için çok önemli bir motto oldu. Çalışmalarımıza hız kazandırarak devam ediyoruz” dedi.

“BU İŞ EŞİTLİK İŞİ”

BUİKAD kadın profilinin %70’i girişimci iş kadını, %30’u profesyonel üst düzey yönetici olduğundan bahseden Şençayır: “ Bizim en önemli misyonumuz ve vizyonumuz kadın istihdam sayısının arttırılması. Yönetim kurulunda kadın olması, fabrikalarda beyaz yakalı-mavi yakalı fark etmeksizin kadın olması, yerel seçimlerdeki kadın sayısının arttırılması, meclisteki kadın sayısının arttırılması bunlar bizim için çok önemli konular. Tamda bu bağlamda sosyal sorumluluk komisyonumuz organize ettiği BORÇELİK, BUİKAD ve NOSAB Bölge Müdürlüğü paydaşlığında başlayan “Bu İş Eşitlik İşi” projemiz bulunmakta. Buradaki ana amaç kadın çelik kaynak operatörü, kadın forklift operatörü yetiştirilerek organize sanayi bölgesinde istihdama katkı sağlamak. Bu iş eşitlik işi dememizin sebebi kadınlarında ‘orda bende varım’ diyebiliyor olması. Bu projeyle TİSK’in bu sene açtığı “Ortak Yarınlar” ödül töreninde önce finale kaldık sonra Ankara’da ödül kazandığımız haberini aldık ve sonra ekibimizle gittik ödülümüz üç paydaş adına BUİKAD aldı. Tüm yöneticiler ve iş insanlar oradaydı görkemli bir ödül töreniydi” şeklinde konuştu.

KADIN İSTİHDAMI ARTTIRILMALI

Sadece Bursa’da değil Türkiye olarak istihdamda kadın sayısında yeterli bir seviyede olmadığımıza değinen Şençayır sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de %34 civarında kadın istihdamı var, bu çok az bir oran. Burada önemli olan nitelikli kadın sayısının artması. Toplumsal cinsiyet eşitliği baz alınarak kadın istihdamının arttırılması gerekiyor. Toplumun ana unsurları kadın, çocuk ve genç bunlar bizim için çok önemli” dedi.

ANADOLU’DAKİ GÜÇLÜ KADINLARIN SESİ

Önümüzdeki yıl 15. gerçekleşecek olan “Başarılı Kadın” ödül töreninin yaklaştığını belirten Şençayır: “2024 yılında gerçekleşecek geleneksel hale gelen “Başarılı Kadın” ödül törenimiz var. Ödül komitesi olarak çok hızlı şekilde çalışmaktayız. Yeşil gelecek komisyonumuzda da paydaşlarla farkı farklı projelere adım atacağız. Lokomotif düzlemde yeşil geleceği önemsiyoruz onunla ilgili sürdürülebilir projeler geliştiriyoruz. Geçtiğimiz dönem “Karbon Ayak İzi” ile ilgili farkındalık yarattık. Yıllardır gelkenkselleşmiş  “Gücümüz Eşitliğimiz” panellerini de hala devam ettiriyoruz. KALDER, BUİKAD BUSİAD ve Yeşim Tekstil’le ortak paydaşlıkta gidiyoruz. Geçtiğimiz eylül ayında da geniş katılımlı bir panel düzenledik bu da bizim için önemli. AFEM üyesiyiz, MARSİFED Marmara ve İç Anadolu Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu’nun tek kadın üyesiyiz. Bir Anadolu hareketi başlatalım diye düşünüp yola çıkarak Anadolu’daki tüm güçlü kadınların sesleri birlikte çıksın diye sekiz kurucu dernekten bir tanesi olduk. Bunlar bizim için gurur verici projeler” dedi.

KADIN KOOPERATİFLERİ

Bursa’da toplamda  47 tane kadın kooperatifi bulunduğundan bahseden Şençayır bunların ortalama 18 tanesinin aktif olduğunu belirtti: “Kadın kooperatiflerin ürettiği, elleriyle yaptığı fincanları üyelerine ve haberleşme gruplarına hediye ediyoruz. Böylelikle onlarda ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Bursa’da 47 tane kadın kooperatif var ama sadece 18’i aktif çalışmakta bu sayı giderek arttırılabilir. Çünkü onlarda iş insanı olarak üretiyorlar, iş gücüne katkı sağlıyorlar.  Ticaretin Kadınları (www.ticaretinkadinlari.com) diye bir platform var kendi meslek grubunuzu seçip kaydoluyorsunuz. Her meslek grubundan iş insanlarıyla network ve iş birliği yapabilirisiniz. Biz bu sene BUİKAD olarak kooperatiflerimizdeki kadın çalışanlarını ticaretin kadınlarına üye olmalarını sağladık. Kadınları gücü işlesin istiyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.