KAKTÜS YEŞİLDİR, GELECEĞİMİZ DE ÖYLE…

KAKTÜS YEŞİLDİR, GELECEĞİMİZ DE ÖYLE…
28.09.2023
A+
A-

Adrián Lopez Velarde ve Marte Cázarez adında Meksikalı iki girişimci kaktüs yapraklarından vegan deri üretmeyi başardı. Girişimciler, Meksika’da en sık bulunabilecek ham madde olan kaktüsten son derece kullanışlı, dayanıklı ve çevre dostu bir vegan deri üreterek bunu küresel piyasaya sundular. İşin en can alıcı kısmı bu süreçte hayvanlara, çevreye ve hiçbir canlıya zarar vermeden hayvan derisi muadili ile aynı görünümü elde ettiler.

SEMA NUR AVŞAR

Başlangıçta “Desserto” adını verdikleri bu ürün markalarının da adı oldu. Firma hayvan ve insan sağlığını bütüncül bir şekilde gözetmeyi amaç edindi. Deri kaynaklarındaki bu acımasız düzeni değiştirmek için 2017 yılında bir araya geldiler. İlk akla gelen elbette hayvan derisi yerine suni deri kullanımıydı. Fakat bu üretimde de plastik kullanılıyordu. Plastiğin çevre, doğa ve insan sağlığı için oluşturduğu tehditler ortada… Suni deri üretiminde çok fazla toksik madde kullanmak gerekiyordu. Bu çıkmazda üretimde “bitki bazlı” materyalleri araştırmaya başladılar. Fikir harikaydı fakat genç tasarımcılar iki yıl boyunca (her girişimci gibi) çeşitli duygusal, finansal ve teknolojik sorunla mücadele etmek zorunda kaldılar.

EN AZ 10 YIL KULLANIM ÖMRÜ

Araştırmaları onları Meksika’da en çok bulunan ve hemen her yerde yetişebilen kaktüs bitkisine yönlendirdi. Kaktüs deri için faydalıydı, inek derisinden yararlanan üretim yöntemlerinin aksine aşırı su tüketimi gerektirmiyor ve karbon dioksit emilimi gerçekleştirerek çevreye de fayda sağlamaktaydı. İşin en güzel tarafı, vegan deri üretimi için kaktüs kullanımı bitkiye hiçbir zarar vermiyordu. İnek derisi kullanımı ise ineklere uygulanan sistematik ve son derece acı dolu bir işlemdi. Hayvan derisinin kullanım ömrüyle hemen hemen aynı olan vegan deri esnek, hava geçirgenliği özelliğine sahip ve en az 10 yıl dayanıklı olup mobilyalarda, arabalarda, deri aksesuarlarda ve kıyafetlerde kullanılabiliyor. Esnek olmasının yanı sıra cilde nefes aldıran ürün, ayrıca leke de yapmıyor. Bu deriyi ülkemizde kaynanadili olarak bilinen gerçek adı ‘Opintia’ olan bir kaktüs cinsinden üretiyorlar.

DERİ ENDÜSTRİSİNDE YENİ BİR ÇAĞ

Kaktüs bitkisi kullanıldığında, bitkinin yalnızca olgun yaprakları kesiliyor, böylece bitki büyümeye ve serpilmeye devam ediyordu. Yeni yapraklar ise aylar içerisinde büyümüş oluyordu. Kaktüs yaprakları organik yetiştirilen kaktüslerden toplanıyor, temizleniyor, eziliyor ve üç gün güneşte kurumaya bırakıldıktan sonra işlenip toz haline getiriliyor. Son olarak bu toz, deri üretmek için patentli bir formülle karıştırılarak elde ediliyor.  Tüm bu işlemler sonucu üretime geçtiklerinde ise organik, doğada çözünür ve dayanıklı vegan deriye ulaşıyorlar. Adrian ve Marte “Desserto” markasıyla moda dünyası ve birçok sektörde iz bırakmakla birlikte deri endüstrisinde yeni bir çağa imza atmış olabilirler…

75 lüks global markayı bünyesinde barındıran LVMH İnovasyon Ödülleri 2020, dijital ortamda düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Birinciliği Hollandalı Crobox markası alırken ikinciliği Desserto aldı. Törende en çok ilgi gören marka olmayı başardı. LVM Dijital Direktörü Ian Rogers’ın ikinciliği açıklarken şu ifadelere yer verdi: “Jüri özel ödülü, sürdürülebilir malzeme alanında favorimiz” sözleri jürinin de markadan ve markanın getirdiği yenilikten fazlasıyla etkilendiğini gösteriyor.

Bitkinin büyümesi için suya ihtiyacı olmadığını söyleyen Velarde Kaktüsü ham madde olarak kullanma fikri gelişti çünkü bu bitkinin büyümesi için suya ihtiyacı yok. Aynı zamanda Meksika’da bol miktarda var. Bununla birlikte sembolik olarak, hepimizi, Meksikalıları temsil ediyor ve herkes bunu biliyor” dedi.

 

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.