Kara Murat Cüneyt Arkın efsanesi…

14.07.2022
A+
A-

Günümüzde çoğu genç ya oyuncu ya da futbolcu olmak istiyor. Futbolcu konusunda söylenecek çok şey var ama benim konum sinema.

Film izleyip, galalara bakıp, ne güzel hemen oyuncu olalım diyorlar. Ama tabi bu madalyonun görünen yüzü.

Oyuncu olmak demek kâğıtta yazan karaktere can vermek demek. Yönetmen ona sadece karakterin nasıl olması gerektiğini söylüyor becerebilirsen olur, yapamazsan sıradaki oyuncuyu çağırırlar.

Şu anda teknoloji ve bilgi çağı olmasına rağmen gene de dikkat edin filmlere, bir filmde gördüğünüz bazı oyuncular bir daha yok, hep aynı oyuncuyu görüyorsanız. O oyuncu yönetmenle arası iyi olduğu için değildir. Başarılı çalışkan ve kültürlü olduğu içindir.

Gelelim Türk sinemasının efsane oyuncusu Cüneyt Arkın’a,  sinema sanatına başladığı yıllarda yani 1963’de şimdi ki gibi sinemadan çok paralar kazanan yoktu. Oyuncular oynayacakları rollere göre kostümlerini kendileri getirirlerdi.

Cüneyt Arkın ortalama 400’e yakın filmde başrol oynamış. Kara Murat rolünü canlandırmak için;  İstanbul’a gelen Medrano sirkinde bir sene çalıştı ve akrobasi hareketlerini öğrendi, ardından Kazak sirkinde ise ata binmeyi öğrendi. Filmlerindeki kavga dövüş sahneleri çekilmeden önce ekiple onlarca tekrarlar yapmış çalışkan bir oyuncu idi. Yönetmenlik denemeleri de yapmış çok yönlü bir sanatçı idi. Günümüzde sinema sanatı ile ilgilenen birçok kişiye ilham olmuş bir sanatçı idi.

Eskişehir’in kırsalında on üç çocuklu bir ailenin hayatta kalan 3 çocuğundan biri idi.  1961 yılında doktor olan sanatçı, askerden sonra usta yönetmen Halit Refiğ ile tanıştı ve hayatı değişti. 1963 yılında artist dergisinde yılın jönü seçildi. O yıllarda dönemin popüler dergilerinde yarışmalarda birinci seçilenler sinema tarihine adlarını yazdılar ve en önemli oyuncular oldular. Cüneyt Arkın yarışmadan sonra iki yıl içinde 20’den fazla filmde oynadı.

O yıllarda “Ses” dergisinde de yarışmalar yapılıyordu. Ses dergisinin yarışmasında; 1963 yılında Ediz Hun, Hülya Koçyiğit, Ajda Pekkan, 1970 Tarık Akan, 1973 yılında Gülşen Bubikoğlu, 1967 yılında Kadir İnanır finale kaldı. 1968 yılında Saklambaç gazetesinde Fotoroman Artisti Yarışmasında Kadir İnanır birinci seçildi. 1965 yılında gene ses dergisinde Selda Alkor birinci geldi.

Kara Murat’ın hikâyelerini Rahmi Turan yazdı Cüneyt Arkın canlandırdı ve efsane oldu.

Adını Türk Sinemasına altın harflerle yazan Arkın, 1963 yılından 2022 yılına kadar herkesin kahramanı oldu.

Size adının nasıl Cüneyt Arkın olarak değiştiğini anlatayım. Oyunculuğa başlarken ilk olarak adı değişti. Ona bu ismi veren gazeteci Vecdi Benderli koydu. Cüneyt Gökçer’in Cüneyt’ini Ramazan Arkın’ın ise soyadı birleştirerek Cüneyt Arkın olsun dedi. Böylece Cüneyt Arkın efsanesi gerçek oldu.

İlk Filmi Gurbet Kuşları ile sinema dünyasına adım atan Arkın 2020-2021 yıllarında Kuruluş Osman tv dizisinde Aksakallılar lideri karakterini canlandırdı. 2018 ve 2019 da ise Müjdat Gezen Tiyatrosunda tiyatroda oynadı.

Bu ara herkes bir şeyler söylüyor ama Efsane gitti bir daha böylesi dünyaya gelmez.

Kara Murat ışıklar içinde uyu.

İyi Seyirler.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.