MAYIN ALGISI VE SAVAŞ SUÇU HAKKINDA

09.04.2022
A+
A-

Medya’da Odesa, Yuzhne ve Çornomorsk limanlarında, şehri savunmak için denize yerleştirilen ve zincirlerinden koparak İstanbul boğazına gelen mayınlar olduğu yönünde bir algı yürütülmektedir. Ancak Karadeniz’i akıntı yönü ve hızına bakıldığı zaman sürüklendiği iddia edilen mayınların bu hız ve süre içerisinde boğaza gelmesi söz konusu değildir. Bende oluşan kanaat ise bir şekilde Türkiye savaşa çekilmek için bilinçli olarak mayınların oraya bırakıldığı yönündedir. Belki de akıntı hızı hesaplanarak daha yakın bir limandan bırakılma ihtimali daha kuvvetlidir. Deniz kuvvetleri komutanlığımızın ve istihbarat birimlerimizin konuyu daha detaylı irdelemesi, olası bir komplonun ortaya çıkarılması için faydalı olacaktır. Keza savaş devam ettiği müddetçe farklı senaryolar ile yeniden denenmesi kesin gidibir. Eğer konuda askeri bir zafiyet var ise sorumlularının affedilememesi gerekir. Geldiğimiz bu noktada herhangi bir askeri zafiyet kabul edilemez.

Bu konuda diğer bir ihtimal ise mayın arama gemilerinin modernizasyonu veya yeterliliği ile âlâkalıdır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın gemilerin durumuyla alakalı açıklama yapması elzemdir. Silah üreticileri bu durumu kullanıyor da olabilir.

Ukrayna’nın Buça bölgesinden geldiği iddia edilen ve boy boy servis edilen görüntülerde, Rusya’nın savaş suçu işlediği yönünde haberler yapılmaktadır. Rusya’nın böyle bir acemilik yapacağını düşünmesemde, bu konuda pozitif bir görüş beyan etmek yersiz olacaktır. Şahsi kanaatim görüntülerin doğru analiz edilmesi veya gerçek olup olmadığının araştırılması yönündedir. Ayrıca Ukrayna ile Rusya arasında yürütülen barış görüşmelerinde olumlu sonuçlar alınırken birden bire Buça’daki görüntülerin servis edilmesi manidardır. Görünen o ki birileri savaşın bitmesini istemiyor.

Takdir edersiniz ki teknoloji devrinde basit cep telefonu uygulamalarında bile rahatlıkla fake (sahte) resimler üretilebiliyorken, böylesi bir savaş durumunda daha kapsamlı makinalar ile daha inandırıcı görüntüler üretilmesi olağandır.

Keza hologram teknolojisinin geldiği son nokta olan Blue Beam adı verilen teknoloji ile gökyüzüne insan sureti dahi yansıtılabilmektedir.

Bir diğer teknoloji ise Deep Fake yöntemidir. Bu yöntem ile herhangi birinin sesi ve yüzü birebir taklit edilerek video yapılmasıdır.

Hollywood film endüstrisinde kullanılmaya başlanan bu teknoloji, şimdilik sadece yaşlanan oyuncuları genç göstermek için uygulanmaktadır. Gittikçe yaygınlaşan bu teknoloji ile neler yapılabileceğini düşünmenizi tavsiye ediyorum.

Devir algı devri. Son yıllarda her duyduğumuza, okuduğumuza inanmayı reddedip görmeye çabalarken şimdiler de gördüğümüze dahi inanmak gittikçe güçleşiyor.

Allah C.C. yar ve yardımcımız olsun.

Selam ve Dua ile…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.