Muazzez Tahsin Berkand Yeşilçam’da-3

03.09.2021
A+
A-

İkinci versiyonu ise Pesen, masraflarını kendisi karşılayarak ve senaryoyu Bülent Oran’la yazarak 1974 yılında çekmiştir.

Yine Filmeridis’in çalıştığı bu versiyonda ise; Fatma Girik’le Kadir İnanır ana karakterleri oynarlarken DiclehanBaban’la Seyhan Gümüş de her yardımcı oyuncunun yaptığı gibi, zaaf gidericiliği faaliyetinde yoğunlaşmışlardır.

Üçüncü ve şimdilik son versiyonu ise; yine Erakalın, yine Oran’ın senaryosunun izini sürerek 1998 yılında televizyon filmi formatında çekmiştir.

Yapımcılığını Bülent Pelit’le Mehmet Güleryüz’ün üstlendikleri uyarlamanın müzikleri Cahit Berkay’a aittir.

Ercan Yılmaz’ın görüntü yönetmeni olarak ter döktüğü bu son versiyonda ise; Kerem Alışık, Nilüfer Açıkalın ve Engin Çağlar ve Gülsen Tuncer bir araya getirilmişlerdir.

Bir yazar aşkı nasıl yaşar? sorusuna karşılık bulmaya çalışan bu eserin ardından, adından da anlaşılacağı üzere aşk ve intikam temalarıyla ön plana çıkan Aşk ve İntikam  bir kez uyarlanmıştır.

On yedi sene önce kayıplara karışan kız kardeşini abisinin bulmasını, kardeşlerin kavuşmalarının ardından, kızın belalısı tarafından öldürülmesini, bunun üzerine abinin kız kardeşinin öcünü almasını anlatan bu eser, 1965 yılında Süreyya Duru tarafından uyarlanmıştır.

Yapımcılığını Naci Duru’nun üstlendiği, senaryosunu Şakir Sırmalı’nın kaleme aldığı bu uyarlamanın müzikleri, Fecri Ebcioğlu’na aittir.

Görüntü yönetmenliğini Özdemir Öğüt’ün üstlendiği; Hülya Koçyiğit, Cüneyt Arkın, Avni Dilligil, Doğan Bavli gibi isimlerin oynadığı, Berkand’ın toplumsal içerikli gibi görünse de yüzeysellikten kurtulamayan bu eserinden sonra, Garip Bir İzdivaç başlıklı eser, uyarlama seyahatine çıkarılmıştır.

Aldatılan iki gencin birbirlerine bağlanmalarını hikâye eden bu eser, 1965 yılında, senaryosunu da yazan Nejat Saydam tarafından uyarlanmıştır.

Saydam’ı Murat Köseoğlu’nun finanse ettiği, müziklerine Metin Bükey’in nota hediye ettiği, Melih Sertesen’in görüntü yönetmenliği işinde yoğunlaştığı bu uyarlama; Türkân Şoray, Tamer Yiğit, Pervin Par ve Semih Sergen gibi isimleri bir araya getirmiştir.

Mutlu başlayan ancak erkeğin kadını kıskanma fiilini abartmasıyla trajik bir boyut kazanan ilişkiyi odağına alan Sevgim ve Gururum, uyarlanan bir diğer Berkand eseridir.

Süreyya Duru’nun yine Naci Duru’dan maddi destek alarak 1965 yılında çektiği uyarlamanın senaryosuna Erdoğan Tünaş, görüntü yönetmenliğine Özdemir Öğüt adlarını yazdırmışlardır.

Hülya Koçyiğit, Cüneyt Arkın, Cahide Sonku ve Avni Dilligil gibi oyuncuları kamera önünde buluşturan ve bilinen söylemden taviz vermeyen bu eserden sonra Sabah Yıldızı adlı roman Yeşilçam Sokağı’na konuk olmuştur.

İki erkek arasında kalan bir kadının aşkını anlatan eser, 1968 yılında, aynı zamanda yapımcılığını da üstlenen Türker İnanoğlu tarafından uyarlanmıştır.

Senaryosunı Bülent Oran’ın yazdığı, Çetin Gürtop’un görüntü yönetmeni olarak çalıştığı b yapımda; Filiz Akın, Ediz Hun, NubarTerziyan ve Gülsüm Kamu gibi isimlerin oynadığı, Berkand’ın klişeyi terk etmediğini gözler önüne seren bu eserden sonra, diğer eserlerine göre daha derin olmaya çalışan SarmaşıkGülleri Yeşilçam’da soluklanmıştır.

Annesi ölünce üvey anne elinde büyüyen, hem üvey annesi, hem de kardeşinden sıklıkla eziyet görmekten kurtulamayınca evden kaçarak bir yazara sığınan ve zamanla ona bağlanan kadının yaşadıklarını anlatan eseri Nejat Saydam, senaryosunu da yazarak 1968 yılında çekmiştir.

Yapımcılığını Murat Köseoğlu’nun, görüntü yönetmenliğini Melih Sertesen’in üstlendikleri; müzikleri Teoman Alpay tarafından hazırlanan bu uyarlama; Hülya Koçyiğit ve Kartal Tibet, Piraye Uzun’la Fatma Karanfil gibi oyuncuları buluşturmuştur.

Yazarların her daim merhametli ve sâdık olduklarını vurgulamayı amaçlayan bu eserin ardından, Saadet Güneşi uyarlama kervanına katılmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.