MÜZİK ve SAĞLIK

04.03.2021
A+
A-

 

Değerli okurlarım,

Bu yazımda sizlere “müzik ve sağlık” ikilisinden bahsetmek istiyorum. Henüz yeni doğmuş bir bebekken annemizin kulağımıza okuduğu ninnilerle hayatımıza giren müzik, hayatımızın sonuna kadar bazen en mutlu anlarımızda bazense en kederli günlerimizde gülerken, ağlarken, çalışırken, gezerken velhasıl hayatımızın her anında bizimle olan bir yol arkadaşı diyebiliriz. Hâl böyleyken bu denli hayatımızın içinde olan bir şeyin sağlığımıza birçok etkisi olabileceğini düşünmek yanlış olmasa gerek.

Müziğin etkilerini tıbbi açıdan değerlendiren Dr. Grebene konuyu şöyle ifade etmiştir: “Müziğin insan organizmasını etkileyen çok açık ve belirli bir psikofizyolojisi vardır. Bundan ötürü ruhsal tedaviler arasında yer alması pek tabiidir. Müzik sağlam ve normal insanların ruhlarına olduğu gibi bunalımlı ve problemli ruhlara da hitabeden ve ruhsal sıkıntılara ve hatta bazı fiziki bozukluklara karşı kullanılan bir tedavi metodu değerini almıştır. Fakat bunlar arasında en çok ruh hekimliği yararlanmaktadır. Zira müzikal parçalar bütün şekilleriyle her şeyden önce insanın affektif (duygusal) hayatını etkiler.” Müziğin insan sağlığı üzerine etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Müziğin, dinleme esnasında beyne giden kan ve oksijen miktarında artış olduğu için, uyarıcı ve harekete geçirici etkisi vardır.
  • Kalp atışlarını ve metabolizmayı doğrudan etkiler. İdmanlarda tempolu ve ağır müziğin etkileri farklı sonuçlar doğurmuştur.Tempolu müzikler egzersiz performansını artırmaktadır
  • Müzik ilham verir, duyguları harekete geçirir ve yaratıcılığı artırır.
  • Müzik matematikseldir, karmaşık fikirlerin kolay çözülmesini sağlar.
  • Etkili öğrenmenin temel unsuru olan beynin sağ ve sol yarım kürelerinin denge içinde çalışmasını sağlar.
  • Belirli müzik türleri huzur veren endorfin hormonunun salgılanmasını ve sakinliği arttırır.
  • Kas gerilimini azaltır, beden hareketlerini ve koordinasyonu geliştirir.
  • Beynin fiziksel dünyayı algılama, zihinde canlandırma ve nesneler arasındaki farklılıkları ayırt edebilme yeteneğini geliştirir.
  • Müzik stresi azaltır, rahatlatır.

Farklı müzik türleri ve özellikle Türk Müziği’nde kullanılan makamların insan üzerinde farklı etkileribulunmaktadır. Kesin bir bilgi olmasa da Farabî,Rast makamının insana sefa yani neşe ve huzur duygusu verdiğini söylerken, Büzürk makamının insanda korku uyandırdığını söylemektedir. Konuyla ilgili yapılan çalışmalarda henüz kesin bir sonuç çıkarılamasa da kendi iş hayatımda da hastalarımı tedavi ettiğim seanslarımın çoğunda müziğin iyileştirici ve rahatlatıcı gücünden faydalanmaya çalışıyorum. Hem bir müzisyen hem de bir sağlık çalışanı olarak sizlere şunu söyleyebilirim ki, “müzik ruhun gıdasıdır” sözü herkesin hayatın her anında dikkate alması gereken bir söz.

Bundan sonra duyduğunuz ilk müzikte aklınıza bu yazının gelmesi ve başka bir pencereden bakabilmeniz dileğiyle… Bir dahaki yazımda buluşuncaya dek kadar sağlıcakla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.