NASIL BILSEM’Lİ OLUNUR VE NEDEN BİLSEM?

10.12.2022
A+
A-

Okuyucularım tarafından Bilsem’deki eğitim sistemi üzerine pek çok soru geliyor. Bilsem hakkında en çok merak edilen konuların başında, tabi ki, çocuklarının nasıl Bilsem öğrencisi olabileceği geliyor. Bilsem’in diğer okullardan farkının olup olmadığı, bir etüt merkezi mi olduğu, sınavlara hazırlayıp hazırlamadığı, Bilsem’de öğrencilerin neler yaptığı gibi başlıklar altında bu soruları sayabiliriz.

Nilüfer Belediyesi

MEB’de liyakat ve EKYS sınav sisteminde yapılan adaletsizlik nedeni ile hakkımı ararken sizlerin de hakkını, hukukunu gözetmem tabi ki gerekiyor, çok haklısınız…

Kimsenin sorusunu atlamadan cevap vermeye çalışacağım…

O yüzden bana gelen soruların tümüne inşallah bu yazımda cevap vermeye ve Bilsem’de doktoralı bir matematik lideri olarak Bilsem hakkında fikir sahibi olabileceğiniz ana konulara değinmeye çalışacağım…

Umarım, ısrarla soru soran velilerin hepsinin çocukları Bilsemli olur…

Daha detaylı bilgi almak isteyenler için ise, sizleri Bilsem okullarımıza davet edelim, bir çayımızı kahvemizi için, sizlere seve seve okullarımızı gezdirelim. Detaylı bilgileri de rehberlik ve psikolojik danışmanlarımızdan randevu alarak konuşabilirsiniz.

Buyrun gelin, sizlerin bizim için çok kıymetli ve değerli çocuklarınızı, Bilsem öğrencisi olarak görmekten çok mutluluk duyarız…

BİLSEM ÖZEL Mİ?

Bilsem, MEB’e bağlı bir devlet kurumudur, öncelikle. Paralı değildir, tamamen ücretsiz eğitim verilir. Çocuklarınızın normal eğitim gördüğü okulların dışındaki bir zamanda eğitim verir, okula ek veya yardımcı bir eğitim kurumu değildir, bir dershane ya da etüt merkezi değildir. Dolayısıyla, LGS veya YKS gibi sınavlara hazırlamaz. 

PEKİ NEDİR BİLSEM?

Bilsem, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı bir devlet kurumudur.

Diğer okulların tümünden, yani temel eğitim ve özel eğitim kurumlarından farklı bir genel müdürlük tarafından yönetilir. 

Çünkü Türk Milli Eğitim Sisteminin bir parçasıdır, ama kapsam olarak, takip ettiği müfredat olarak örgün eğitim kurumlarından farklı bir işleyişe sahiptir.

Bilsem’lere öğrenciler kadar, öğretmenler de sınavla seçilerek gelir. Bilsem’de öğretmen olabilmek için hangi şartları taşımak gerekir, bunu da başka bir yazımda detaylı olarak açıklamayı düşünüyorum. 

Şimdi konumuza dönelim…

MEB Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesine göre, 

“1) Türk millî eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri doğrultusunda BİLSEM’de sunulan eğitim hizmetleri ile özel yetenekli öğrencilerin;

a) Atatürk ilke ve inkılaplarını benimseyen; ailesini, vatanını, milletini seven, ülkesine karşı görev ve sorumluluklarını bilen, bunları davranış hâline getirmiş bireyler olarak yetiştirilmesi,

b) Ülkesinin millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip; lider, yapıcı, yaratıcı ve ülke kalkınmasına katkıda bulunan bireyler olarak yetiştirilip geliştirilmesi,

c) Bilimsel düşünce ve davranışlarla estetik değerleri birleştiren, üretken, sorun çözen, kendini gerçekleştirmiş bireyler olarak yetişmeleri, yetenekleri ve yaratıcılıklarını erken yaşta fark ederek en üst düzeyde kullanmaları,

ç) Öğrencilerin yaratıcı düşünce, keşif, icat, sosyal ilişkilerde başarı, inovasyon, liderlik, iletişim ve sanatsal beceriler kazanmaları,

d) Özel yetenekleri doğrultusunda bilimsel çalışma disiplini kazanmaları, disiplinler arası düşünme, sorunları çözme, belirlenen ihtiyaçları karşılamaya yönelik projeler gerçekleştirmeleri amaçlanır.”

BİLSEM’DE ÖĞRENCİLER NASIL BİR EĞİTİM ALIYOR?

Yine, yürürlükte olan MEB Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesine göre, 

“BİLSEM’deki eğitim ve öğretim etkinliklerinin aşağıda belirtilen ilkelere uygun olarak düzenlenmesi ve yürütülmesi esastır:

a) Eğitim hizmetleri özel yetenekli öğrencilerin performansları ve eğitim ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanacak BEP’e (Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı) göre yürütülür.

b) BEP hazırlanırken özel yetenekli öğrencilerin eğitim ve öğretimindeki tüm gelişim alanları bütünlük içerisinde ele alınır.

c) BİLSEM’de uygulanan öğretim programları, öğrencilerin devam ettikleri örgün eğitim kurumlarının programları ile bütünlük oluşturacak şekilde hazırlanır ve öğrenci merkezli olarak yürütülür.

ç) Eğitim ve öğretim etkinliklerinde öğrencilerin üst düzey düşünme becerileri kazanmalarını sağlayacak uygulamalara yer verilir.

d) Öğrencilerin Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanan bireyler olarak yetişmeleri amaçlanır.

e) Eğitim ve öğretim süreci öğrencinin kayıtlı olduğu örgün eğitim kurumu, veli ve BİLSEM arasında sağlanan iş birliği ile yürütülür.”

Bu kapsamda, Bilsem’de sınıf kavramı yerine, öğrenciler beş farklı aşamada eğitim alır:

1.Uyum

2.Destek

3.BYF (Bireysel Yetenekleri Farkettirme)

4.ÖYG (Özel Yetenekleri Geliştirme)

5.Proje

“BİLSEM’de eğitim ve öğretim hizmetlerinin yürütülmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır:

a) BİLSEM’de gerçekleştirilecek eğitim ve öğretim etkinlikleri öğrencinin örgün eğitim gördüğü saatler dışında hafta içi ve/veya hafta sonu olacak şekilde planlanır.

b) BİLSEM’de özgün ürün, proje ve üretimlerin gerçekleşmesi için öğrencilerin yeteneklerine uygun proje tabanlı, disiplinler arası, zenginleştirilmiş, farklılaştırılmış eğitim programı uygulanır ve eğitim etkinlikleri düzenlenir.

c) BİLSEM’de eğitim ve öğretim hizmetleri bireysel ve/veya grup eğitimi şeklinde yürütülür.

ç) Eğitim ve öğretim etkinlikleri eğitim ve öğretim yılı içerisinde Bakanlıkça hazırlanan ortak yıllık çalışma takvimine göre yürütülür. Ayrıca yarıyıl ve yaz tatillerinde yaz okulu, kış okulu ve öğrenci kampları düzenlenebilir. Eğitim ve öğretim yılı içindeki her dönem sonunda BİLSEM müdürlüğünce hazırlanacak değerlendirme raporları Bakanlığa gönderilir.

d) BİLSEM’e kayıtlı öğrenciler; uyum, destek eğitimi, bireysel yetenekleri fark ettirme, özel yetenekleri geliştirme, proje üretimi ve yönetimi programlarına alınırlar.

e) Eğitim ve öğretim etkinlikleri BİLSEM program uygulama tablosunda (Ek-1) belirtilen esaslara göre uygulanır.

f) Tarihî mekân, müze, sanayi tesisi, üniversite, festival, fuar ve yakın çevre ziyaretleri, konferans, dinleti, konser, sergi, imza günü etkinliklerine katılım ile kurum içi ve dışı bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal faaliyetlerin tamamı eğitim ve öğretim etkinlikleri kapsamında değerlendirilir.”

BİLSEM’E ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ

07/07/2018 tarihli ve 30471 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği” ile 01/12/2022 tarihli ve 64832509 sayılı “Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesi” kapsamında, 

Örgün eğitim kurumlarına devam eden ve genel zihinsel, resim veya müzik yetenek alanlarında özel yetenekli olarak tanılanan öğrencilere, yeteneklerini geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla, destek eğitimi vermek üzere açılan BİLSEM’ler için, her eğitim öğretim yılında, BİLSEM öğrenci tanılama ve yerleştirme süreci takip edilir. 

Öğrenci tanılama işlemleri, 1, 2 ve 3. sınıf seviyelerinde, yetenek alanı/alanlarında aday gösterilen öğrenciler için tanılama sürecine dair, her eğitim-öğretim yılında açıklanan kılavuzda belirtilen takvim doğrultusunda gerçekleştirilir.

Bu sene yayımlanan kılavuza göre aday gösterme süreci, 19-30 Aralık 2022 tarihleri arasında gözlem formlarının sınıf öğretmenleri tarafından doldurulması ile başlayacaktır. 

Aday gösterme süreci:

“2.1. Aday gösterme süreci okul yönlendirme komisyonları tarafından yürütülecektir.

2.2. Okul yönlendirme komisyonu; okul müdürü başkanlığında müdür yardımcıları, rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar ve 1, 2 ve 3. sınıf seviyelerinden okul müdürünün belirleyeceği en az birer sınıf öğretmeninden oluşturulacaktır. 

Komisyonda yer alması gereken üyelerden herhangi birinin bulunmadığı durumlarda komisyon mevcut üyeler ile oluşturulacaktır.

2.3. Her okulda 1, 2 ve 3. sınıf düzeylerinden her bir yetenek alanı için belirtilen her bir sınıf düzeyindeki toplam öğrenci sayısının en fazla %20’si aday gösterilebilecektir.

2.4. Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecektir.

2.5. Sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmek üzere önerilen öğrenci/öğrenciler için “EK-1 Gözlem Formu”nun çıktısı doldurulduktan sonra okul yönlendirme komisyonuna teslim edilecektir.

2.6. Okul yönlendirme komisyonu tarafından aday gösterilmesine karar verilen öğrenci/öğrencilere ait gözlem formları ilgili öğretmenlere imza karşılığında tebliğ edilecektir. Sınıf öğretmenleri, komisyon tarafından tebliğ edilen gözlem formlarını MEBBİS/e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi Modülüne işleyerek kaydedeceklerdir.

2.7. Okul yönlendirme komisyonunun görevleri:

a) Sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmek üzere önerilen öğrenci/öğrencilerin gözlem formlarını değerlendirerek aday gösterilecek öğrenci/öğrencileri belirlemek,

b) Aday gösterilmesine karar verilen öğrenci/öğrencilerin sınıf/şube bazlı listelerini ve “EK-1 Gözlem Formları”nı ilgili sınıf öğretmenlerine tebliğ etmek,

c) Aday gösterilen öğrenci bilgilerinin ( T.C. kimlik numarası, okul numarası, ad soyad, aday gösterilen yetenek alanı) kontrol edilmesi ve varsa gerekli düzeltme işlemlerinin, gözlem formlarının doldurulma süresi içinde, sınıf öğretmenleri tarafından MEBBİS/e- Okul Yönetim Bilgi Sistemi Modülü üzerinden yapılmasını sağlamak,

ç) Resim ve müzik yetenek alanları ön değerlendirme uygulamaları için gerekli fiziki ortamı ve şartları sağlamak.

2.8. Okul yönlendirme komisyonları tarafından aday gösterilmesine karar verilen özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden; total görme yetersizliğine, total işitme yetersizliğine ve otizm spektrum bozukluğuna ilişkin Engelli Sağlık Kurulu Raporu / Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) ile durumlarını belgeleyenler ön değerlendirme sürecine katılmayacaktır. İl tanılama sınav komisyonları tarafından söz konusu öğrencilere ait bilgiler Merkez Tanılama Sınav Komisyonuna bildirilecektir.”

“Genel Uygulama Esasları

2022-2023

 a) Aday gösterilen öğrencilerin “Uygulama Giriş Belgeleri” e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi/İlkokul Ortaokul Kurum İşlemleri/Sınav İşlemleri Modülü’nde yayımlanacaktır. Yayım tarihinden itibaren fotoğraflı giriş belgeleri okul müdürlükleri tarafından onaylanarak öğrenci velilerine imza karşılığında teslim edilecektir.

b) Uygulama giriş belgelerinin yayımlandığını duyurma sorumluluğu okul müdürlüklerine, imza karşılığı teslim alma sorumluluğu ise öğrenci velilerine aittir. Belgelerin imza karşılığı velilere teslim edilmesi zorunlu olup bu sürecin sorumluluğu okul müdürlüklerine aittir.

c) Ön değerlendirme ve bireysel değerlendirme uygulamalarında görev alacak uygulayıcılara beyanlarına bağlı olarak kendileri ile üçüncü dereceye kadar akrabalık bağı bulunan öğrencilerin uygulamalarında görev verilmeyecektir.

ç) Ön değerlendirme ve bireysel değerlendirme uygulamalarında; öğretmen ve öğrencilerin uygulamaya telsiz, radyo, cep telefonu gibi haberleşme araçları ile veri bank, dizüstü bilgisayar, saat dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği olan, özel elektronik donanımlı aletler, hesap makinesi, fotoğraf makinesi, kamera vb. cihazlarla gelmeleri yasaktır.

d) Genel zihinsel, resim ve müzik yetenek alanı ön değerlendirme ve bireysel değerlendirme uygulamalarına ilişkin sonuçlar takvimde belirtilen tarihlerde http://meb.gov.tr adresinden yayımlanacaktır.”

“Ön Değerlendirme Uygulama Esasları

a) Ön değerlendirme uygulamaları genel zihinsel yetenek alanı için il tanılama sınav komisyonları tarafından belirlenen uygulama merkezlerinde tablet bilgisayarlar üzerinden, resim ve müzik yetenek alanları için ise öğrencilerin kayıtlı bulundukları okullarda elektronik ortamda 14 Ocak – 09 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.

b) Genel zihinsel yetenek alanı ön değerlendirme uygulamalarına girecek öğrencilerin randevuları, il tanılama sınav komisyonları tarafından MEBBİS/BİLSEM Modülü üzerinden verilecektir. Uygulamalar, cumartesi ve pazar günleri; 9.00, 10.15, 11.30, 13.30, 14.45, 16.00 saatlerinde olmak üzere günlük altı (6) oturum olacak şekilde planlanacaktır.

c) Genel zihinsel yetenek alanı ön değerlendirme uygulamalarında görev alacak öğretmenler il tanılama sınav komisyonlarının kararları doğrultusunda il millî eğitim müdürlüklerince resen seçilecektir. Ön değerlendirme uygulamalarında öncelik sırasına göre;

i.RAM ve BİLSEM’lerde görev yapan öğretmenler, ii.MEBBİS yöneticileri,

iii.Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce illerde görevlendirilen koordinatörler ve eğitmenler görev alabilecektir.

ç) Genel zihinsel yetenek alanı ön değerlendirme uygulamalarında bir (1) öğretmen günde en fazla üç (3) oturumda görev alabilecektir. Bir tanılama döneminde bir (1) öğretmen en fazla on iki (12) gün görev alabilecektir.

d) Resim ve müzik yetenek alanları ön değerlendirme uygulamaları elektronik ortamda sınıf öğretmenleri tarafından gerçekleştirilecektir. “Bilim ve Sanat Merkezleri Müzik ve Resim Yetenek Alanları Ön Değerlendirme Uygulayıcı Kılavuzu” sınıf öğretmenlerinin kişisel MEBBİS sayfalarında yer alan “MEBBİS BİLSEM İşlemleri Modülü” üzerinden paylaşılacaktır.”

“Bireysel Değerlendirme Uygulama Esasları

a) Ön değerlendirme uygulamaları tamamlandıktan sonra Bakanlık tarafından belirlenecek puanları geçen öğrenciler yetenek alanlarına göre bireysel değerlendirme uygulamalarına alınacaktır.

b) Genel zihinsel yetenek alanındaki uygulamalar RAM’larda, resim ve müzik yetenek alanındaki uygulamalar ise BİLSEM’lerde yapılacaktır ancak uygulamalar RAM’ların ve BİLSEM’lerin fiziki koşullarının uygun olmaması ve uygulamanın gerçekleştirileceği kurumun da ilgili RAM’ların ve BİLSEM’lerin sorumluluk bölgesinde bulunması şartı ile il tanılama sınav komisyonunun kararı doğrultusunda Bakanlığımıza bağlı diğer kurumlarda gerçekleştirilebilecektir.

c) Resim ve müzik yetenek alanlarında uygulamaya alınacak öğrenciler giriş belgelerinde belirtilen saatten otuz (30) dakika önce; genel zihinsel yetenek alanında uygulamaya alınacak öğrenciler ise giriş belgelerinde yer alan saatte uygulama merkezlerinde hazır bulunacaklardır. Öğrenciler giriş belgelerindeki randevu saatinden en fazla on beş (15) dakikaya kadar yaşanan gecikmelerde değerlendirmeye alınacak olup bu sürenin aşılmasından sonra değerlendirmeye alınmayacaklardır.

ç) Değerlendirme sonuçlarının uygulayıcılar tarafından elektronik ortamda sisteme işlenebilmesi için, değerlendirmenin yapıldığı kurum müdürlüklerince, öğrencilerin “MEBBİS/BİLSEM Modülü/Bireysel Değerlendirme İşlemleri/Bireysel Değerlendirme Öğrenci Yoklama Girişi” ekranında “GİRDİ” olarak işaretlenmeleri gerekmektedir.

d) Uygulayıcılar, öğrencilerin değerlendirme sonuçlarını kendilerine tanımlı bulunan “MEBBİS/BİLSEM Modülü/Bireysel Değerlendirme İşlemleri/Bireysel Değerlendirme Aday Not Girişi” ekranı üzerinden sisteme işleyeceklerdir.

e) Değerlendirme ve sonuçların kayıt altına alınması uygulayıcıların; gizliliğinin sağlanması ise uygulayıcıların ve değerlendirmenin gerçekleştirildiği kurum müdürlüklerinin sorumluluğundadır.

f) Genel zihinsel yetenek alanı değerlendirmelerine ve sonuçlarına ilişkin her türlü evrak, değerlendirme yapılan bölgenin sorumluluk alanında bulunduğu RAM’larda, resim ve müzik yetenek alanları için ise değerlendirme yapılan bölgenin sorumluluk alanındaki BİLSEM’lerde muhafaza edilecektir.

g) Bireysel değerlendirme uygulamaları sonucunda Bakanlık tarafından yetenek alanlarına göre belirlenecek puanı geçen öğrenciler kayıtlı oldukları okulların kayıt bölgelerindeki BİLSEM’lere kayıt hakkı kazanacaktır.” 

“Genel Zihinsel Yetenek Alanı Bireysel Değerlendirme Uygulamaları

a) Bireysel değerlendirme uygulamalarında Bakanlıkça belirlenen zekâ ölçeği/ölçekleri kullanılacaktır.

b) Öğrencilerin randevuları; RAM’ların sorumluluk bölgelerinde bulunan öğrenci, uygulayıcı sayısı ile RAM’larda bulunan test bataryalarına göre ve takvimde öngörülen tarih aralığında, resmî tatil günleri dışında, en kısa sürede tamamlanacak şekilde oluşturulacaktır.

c) Yasal mazereti bulunmayan uygulayıcıların tamamı değerlendirme sürecinde görevlendirilecektir.

ç) Değerlendirmelerin yapılacağı kurumların belirlenmesinde öğrenci ve uygulayıcı hareketliliğinin en aza indirilmesi esastır. Ancak görev yaptığı RAM’da değerlendirme gerçekleştirilmeyecek olması ya da değerlendirmelerin tamamlanmasının ardından ilgili RAM’daki uygulayıcı, Merkez Tanılama Sınav Komisyonunun kararı ile yine uygulayıcı hareketliliği en az düzeyde tutulacak şekilde değerlendirmelerin devam etmekte olduğu diğer RAM’larda da görevlendirilebilecektir.

d) Uygulamalar, öğrenci velileri ile uygulayıcıların, değerlendirme öncesinde ve sonrasında karşılaşmayacağı şekilde planlanacaktır. Öğrencinin uygulamaya alınmasından ve uygulama sonrasında veliye tesliminden kurum müdürlükleri sorumlu olacaklardır.

e) RAM dışındaki kurumlarda gerçekleştirilen değerlendirmelerde kullanılan test bataryaları ilgili RAM’ın sorumluluğundadır.

f) Uygulayıcı tarafından, uygulamanın yapılamayacağı kararına varıldığı durumlarda (öğrencinin, performansını etkileyecek derecede görme, işitme engelinin olması; Türkçeye ölçeğin gerektirdiği kadar hâkim olmaması vb.) öğrenci değerlendirmeye alınmayacak ve durum tutanak ile tespit edilerek il tanılama sınav komisyonları aracılığı ile Merkez Tanılama Sınav Komisyonuna bildirilecektir.”

“Resim Yetenek Alanı Bireysel Değerlendirme Uygulamaları

a) Değerlendirmeler Bakanlıkça belirlenen ölçütler doğrultusunda yapılacaktır.

b) Öğrencilerin randevuları, takvimde öngörülen tarih aralığında Merkez Tanılama Sınav Komisyonunun belirleyeceği değerlendirme tarihleri için oluşturulacaktır.

c) Değerlendirmeler belirlenen tarihlerde yer alan her bir gün için iki (2) oturumdan oluşacaktır.

ç) Değerlendirmeye girecek adaylar için gerekli materyaller uygulama merkezlerinde hazır bulundurulacaktır.”

“Müzik Yetenek Alanı Bireysel Değerlendirme Uygulamaları

a) Değerlendirmeler Bakanlıkça belirlenen ölçütler doğrultusunda yapılacaktır.

b) Öğrencilerin randevuları, takvimde öngörülen tarih aralığında (resmî tatil günlerinin dışında) randevu verilmeyen gün bırakılmaksızın oluşturulacaktır.

c) Değerlendirmeler her gün için dört (4) oturum şeklinde gerçekleştirilecektir.

ç) Değerlendirmeye yönelik hazırlanan “Örnek Uygulama Videosu” http://orgm.meb.gov.tr adresi üzerinden izlenebilecektir. İlgili videonun her oturum öncesinde öğrencilere uygulama merkezi müdürlüklerince izletilmesi zorunludur.

d) Değerlendirmeye girecek adaylar için gerekli materyaller uygulama merkezlerinde hazır bulundurulacaktır.”

Bilsem sınavlarına girecek tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum, ışıl ışıl parlayan gözlerinden öpüyorum.

Dr. Meryem ÇILDIR / Matematik Lideri 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.