RUHUMUZUN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENİR?

21.01.2024
A+
A-

 

Bedensel, hücresel, kimyasal bağışıklık kadar “ruhsal (psikolojik) bağışıklık” da sağlığı koruma ve sürdürmenin önemli ayrıntılarından biridir. Kişiden kişiye değişen ruhsal bağışıklığımızı birçok yönden güçlendirmek mümkündür.

1-En önemli güçlendirme yöntemi olarak sağlıklı ilişkiler kurmakla başlayabiliriz. Hayatımızda sürekli negatif taraftan hayata bakan bizi körelten bakış açıları bizi demoralize eder. Oysa insan sosyal desteğin var olmasıyla kuvvetlenen, motive olan bir varlıktır. Kişinin yalnız olmadığını bilmesi ve zorlandığında konuşabileceği birinin desteğinin olması her ne yaşıyorsa onun geçici bir süreç olduğuna olan inancını güçlendirir. Bu sayede yaşadığı olaylarla daha kolay başa çıkabilir. Böylece ruhsal bağışıklık sistemi kuvvetlenmiş olur.

2-Diğer kuvvetli bir yöntem olan hobiler edinmekte, ruhsal bağışıklığı oldukça destekler. Stresli yaşam olaylarıyla karşılaştığında kişiler yürüyüşe çıkabilir, enstrüman çalabilir, resim yapabilir, yemek yapabilir ya da ona iyi gelen aktivite her ne ise onu yapabilir. Böylece stresle boğuşurken hayatta kendine bir çıkış yolu bulmuş olur ve yaşadığı olumsuz olayı hayatının merkezinden uzaklaştırır. Bu sayede duygusunu düzenler ve daha sağlıklı çözümler üretebilir.

3.Ruh bağışıklığımızı tetikleyen güncel olarak ele alınması gereken diğer bir konuda sosyal medyaya ayırdığımız zamandır.Kişi kendi istediği bedene , hayata  ve aile düzenine sosyal medya aracılığıyla maruz kalınca kendini sorgulamaya ve sorguların içine boğulmaya başlar. Sosyal medya detoksu yapmak yani süreleri sınırlandırıp kendimize vakit ayırmak , kendimizi sevmenin temelini oluşturur Ruhsal bağışıklığımızı da oldukça güçlendirir.

Unutmamak gerekir ki  nasıl hasta olmamak için bağışıklığımızı arttırmaya uygun birçok vitamin takviyesi , ilaç alıyorsak ruhsal bağışıklığımızı güçlendirmek için de  mutlaka bir şeyler yapmalıyız

YORUMLAR

  1. Ali Çolak dedi ki:

    Ruhsal bağışıklık; hayata tutunabilme ve onu sürdürülebilir kılma azmi ve iradesi olarak anlıyorum; makalenizden… Ve yorumlarınıza katılıyorum. Bedensel, hücresel, kimyasal ve ruhsal derken insanı bir bütünsel bir varlık olarak düşünürsek; özellikle mikrobiyotada salgılanan hormonların (Dopamin, Serotonin ve Kortizol) dengeli ve doğru seviyelerde salgılanması da gerecektir. (Sayfa: 257) Saygılarımla… Kalbe Yolculuk Bağışıklık ve İnflamasyonun Hikayesi Göl Kitap İstanbul.

  2. Ali Çolak dedi ki:

    21. Bursa kitap fuarı okuyucular ve yazarlar için verimli geçmesi dileklerimle.. 2-10 Mart 2024… Saygılarımla…